Overig

Mijn doelen voor 2023

Zo, de oliebollen zijn weer achter de kiezen en het vuurwerk is uitgedoofd. Tijd om te kijken naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Natuurlijk heb ik ook dit jaar weer een lijstje met doelen gemaakt. Wat wil ik gaan bereiken in 2023?

  1. Met mijn fiets teruggaan naar de fietsenmaker

Voor dit jaar wilde ik het rustig aan doen met mijn doelen. Niet te veel, niet te groot, gewoon klein en behapbaar. Vandaar dat het eerste doel dat ik stelde iets heel simpels is. Afgelopen november moest mijn fiets naar de fietsenmaker vanwege kapotte spaken. Toen zei de fietsenmaker dat ik in januari een keer terug moest komen voor een onderhoudsbeurt. Dat klinkt niet zo spannend, maar vanwege mijn autisme hou ik niet zo van dingen waarvoor geen vaste afspraak gemaakt is. Daarom is het ook weer niet té makkelijk en prima geschikt als eerste doel.

2. Elke dag minimaal 1 woord schrijven

Ook dit doel ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje apart uit. Wat heb je nou weer aan 1 woord? Nou, heel veel, denk ik. Ik wil mezelf namelijk niet meer in allerlei schrijfdoelen pushen, maar als ik helemaal geen doelen stel dan schrijf ik ook niks. Dus besloot ik mezelf het simpelst mogelijke doel te stellen en 1 woord per dag te gaan schrijven. Zo kan ik per dag bekijken wat een realistisch doel is. Op dagen dat ik weinig tijd heb, hoef ik zo niet te stressen en op dagen dat ik meer tijd heb, kan ik ervoor kiezen om meer te schrijven. Ik ben heel benieuwd of dit gaat werken.

3. Mijn studieschuld helemaal afbetalen

Ik heb de droom om ooit een huis te kopen, maar dit is geen optie zolang ik nog een studieschuld heb. Daarom heb ik de afgelopen jaren hard gewerkt om die schuld weg te krijgen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, want inmiddels is er nog maar zo’n 25% van de oorspronkelijke schuld over. Daarom zou ik het heel mooi vinden als ik dit jaar af kan sluiten zonder studieschuld.

4. Mijn ouders uitnodigen voor het eten

Dit klinkt als een simpel doel. Gewoon een keer voor vier personen koken en klaar is Kees. Voor mij levert dit echter een hoop stress op. Ik ben het niet gewend om voor meer dan 2,5 persoon te koken. Wat moet ik maken? En wanneer moet ik dit doen? Gaan ze niet te veel verwachtingen van me hebben? Ik weet dat het echt geen big deal is, maar toch voelt het als een enorme drempel. En daar moet ik mezelf dus gewoon een keer overheen zetten.

5. Beginnen met de zindelijkheidstraining van Senna

Ik heb altijd gezegd dat zodra Senna kan lopen, we gaan beginnen met zindelijkheidstraining. Daar sta ik nog steeds achter en het moment komt nu steeds dichterbij. Senna kan inmiddels namelijk steeds beter lopen. Het is het idee dat we beginnen als ze zelfstandig naar haar potje kan lopen. Voordat het zover is, zal ik echter nog wel wat research moeten doen. Ik heb namelijk geen idee hoe je zoiets aanpakt. Vandaar dat ik dit maar op mijn lijstje met doelen voor dit jaar heb gezet.

Dat waren mijn doelen voor dit jaar alweer. Goed, ik heb er nog een paar voor mezelf die ik liever niet hier wil delen, maar ik wilde het dit jaar rustig houden en dat is gelukt. Zo kan ik tenminste tijd besteden aan mijn gezin in plaats van alleen maar bezig te zijn met dingen die ik mezelf opgelegd heb.