Overig

Wat is er geworden van mijn doelen voor 2022?

Mijn vorige post hier ging over mijn doelen voor 2022. Dat is schandalig lang geleden. De eerste helft van dit jaar had ik dan ook nog een baby in huis, die heel veel tijd opeiste. Ik ben zelfs ooit begonnen aan een blogartikel over het leven van een babymoeder, maar dat heb ik nooit afgemaakt uit tijdgebrek. Bovendien kreeg ik ontzettend veel last van spam, wat me veel tijd kostte om te verhelpen en mijn zin om iets te schrijven deed wegvagen. Maar het is weer het einde van het jaar en dus is het tijd om te kijken wat er geworden is van de doelen die ik stelde in januari.

  1. Griekse salade maken

En daar is het eerste vinkje al! Ik heb dit gedaan met Pasen, want met een baby in huis heb je nou eenmaal een extra vrije dag nodig als je een keer uitgebreid wilt koken. Het was heel lekker en ik wil het zeker nog eens maken, al is dat er tot nu toe nog niet van gekomen.

2. Grote schoonmaak doen (inclusief zolder opruimen)

Dit ging niet helemaal volgens plan. Ik ben wel begonnen en toen ik dankzij corona een week niet mocht werken, heb ik het grootste deel van het huis ook wel gedaan, maar niet alles. Wat de zolder betreft, geldt ongeveer hetzelfde. Ik heb een lijstje gemaakt met verschillende categorieën om spullen in te delen en vervolgens dozen gemaakt voor elke categorie. Er staan echter nog een heleboel spullen op zolder die al heel lang op dezelfde plek staan en die ik eigenlijk niet wil verplaatsen. Daarom heb ik besloten dat het goed genoeg is voor nu en dat de rest wel georganiseerd wordt als we ooit gaan verhuizen.

3. Een nieuwe gebruikersnaam nemen op Twitter en Wattpad

Ook dit is er niet van gekomen en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet precies weet wat me tegenhoudt. Op Wattpad zou ik namelijk makkelijk mijn naam kunnen veranderen in mijn auteursnaam Emma Zegers. Maar ik heet daar al zo lang hetzelfde. Dit geldt ook voor Twitter, maar daar komt nog eens bij dat ik daar echt moeite moet doen om een passende nieuwe naam te verzinnen en daar heb ik gewoon geen zin in. Toch ben ik van plan zeer binnenkort in ieder geval mijn naam op Wattpad te veranderen.

4. Minder wegen dan op het moment dat ik zwanger werd

Jaa, gelukt! Het afvallen ging langzaam, maar in de zomer kwam ik voor het eerst onder het gewicht dat ik had voor mijn zwangerschap. Vervolgens kwam ik in mijn vakantie weer een paar kilo aan, maar ook die zijn er inmiddels weer af. Nu nog even de laatste feestdagen goed doorkomen en dan kan ik gaan kijken of het misschien lukt nog iets verder in gewicht te zakken.

5. Minimaal 5 punten uit ‘Bucketlist voor ouders’ voltooien

Dit heb ik eerlijk gezegd niet precies bijgehouden, maar ik weet vrij zeker dat het niet gelukt is. Ik heb wel samen met Senna nieuwe plekken ontdekt, als onderdeel van punt 45, ‘De wereld zien’. Veel dingen in het boek zijn echter pas leuk als je kind iets ouder is, dus dit komt nog wel in de toekomst.

6. Een feestje organiseren voor de eerste verjaardag van Senna

Hier is weer een punt dat ik voltooid heb. Voor Senna’s eerste verjaardag hebben we onze familie en vrienden uitgenodigd en een taart besteld met een foto van haar als pasgeboren baby erop. We versierden de hele woonkamer en richtten een plekje in voor alle cadeaus. Natuurlijk begreep Senna zelf nog niet alles, maar ze vond het wel leuk om de cadeautjes uit te pakken. Hierbij was dan natuurlijk vooral het papier interessant. Ze heeft een boel cadeaus gekregen waar ze vervolgens veel mee gespeeld heeft, dus het was absoluut een geslaagde dag.

7. Naar de Pyreneeën gaan

Ook dit is gelukt. Ik zag er best tegenop om met een eenjarige zo lang in de auto te zitten en na een halfuur rijden leken alle doemscenario’s uit te komen, maar uiteindelijk ging het alsnog heel goed. Het was een vakantie vol eerste keren, zoals Senna’s eerste pizza en haar eerste woordje (‘op’). Al met al was het een heerlijke tijd. Toch willen we volgend jaar graag iets minder ver weg gaan.

8. Beginnen bij een andere baan

 Hiervoor lag de drempel niet zo heel hoog, dus ook dit is gelukt. De drempel om er ook het hele jaar te blijven, bleek dan weer een stuk hoger te liggen dan gedacht. Toch is dit me met de hulp van de juiste mensen gelukt. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd en ben heel blij met al mijn nieuwe collega’s. Hopelijk mogen er nog vele jaren volgen.

9. Minimaal 3 hoofdstukken van ‘Versplinterd verlangen’ naar het Frans vertalen en op Wattpad zetten

Hier kan ik heel kort over zijn: niet gelukt. Het staat simpelweg niet heel hoog op mijn prioriteitenlijstje.

10. Een knoop doorhakken over de titel van mijn vierde boek

Afgelopen oktober is mijn vierde boek verschenen en de titel is uiteindelijk ‘Alles van jou’ geworden. Hierdoor is wel meteen dezelfde worsteling ontstaan voor mijn vijfde boek, want de titel die ik daarvoor had, lijkt hier heel erg op. Ik heb dus eigenlijk het ene gat gedicht met het andere en moet nu op zoek naar een titel voor boek vijf.

11. Mijn vierde boek herschrijven

Ja, ook gelukt! Het viel niet mee, maar ik heb me er doorheen geslagen. Vooral de laatste loodjes waren heftig. Ik was ervan overtuigd dat niemand mijn boek leuk zou vinden en durfde daardoor ook niet echt iets te doen aan promotie of zo. Toen kwam de verschijningsdatum dichterbij en verschenen de eerste recensies. En bijna allemaal positief! Ik ben zo blij dat ‘Alles van jou’ toch zo goed ontvangen is. Dat maakt alles weer goed.

12. Een legohuis bouwen

Dit heb ik soort van gedaan. Ik ben begonnen aan een huis, maar heb het nooit afgemaakt. Dit komt doordat het een erg groot project was, wat veel tijd kostte en waar ik bovendien meer onderdelen voor nodig zou hebben dan ik in mijn bezit had. Over het deel dat ik wel gebouwd heb, ben ik zeer tevreden en stiekem vind ik dan ook dat ik dit punt best mag afvinken.

13. Hulp zoeken voor mijn bevaltrauma

Het lijstje kan positief afgesloten worden, want ook dit is gelukt. In februari ben ik naar de huisarts gegaan, die me heeft doorverwezen naar de praktijkondersteuner. Daarmee had ik al aan twee sessies genoeg. Gewoon het feit dat er iemand serieus naar me luisterde, hielp al heel veel. Daarbij schreef ik indertijd brieven aan personen die iets met de bevalling/kraamtijd te maken hadden als onderdeel van het verwerkingsproces. Ook dit heeft me heel goed geholpen. Ik kijk nog steeds niet met een prettig gevoel terug op de geboorte van Senna, maar een groot deel van de herinnering is wel ‘zachter’ geworden. En het stukje van die dag dat me het meest heeft geraakt, kan ik bij een eventuele volgende bevalling hopelijk voorkomen. Dit heeft te maken met een bepaalde arts, dus als ik aangeef dat ik hem niet wil dan hoop ik dat daarnaar geluisterd wordt.

Al met al ben ik niet ontevreden over het afgelopen jaar. Vooral in het begin voelde het alsof ik helemaal nergens tijd voor had, dus dat dan toch ongeveer tweederde van mijn doelen gelukt is, vind ik alleen maar fijn. Volgende week zal ik vast vooruitblikken op mijn doelen voor 2023, dus hopelijk krijgt ook dat jaar een mooi resultaat.