Muziek

Songfestival 2021: mijn top 10

Ik geef het toe: ik was het bijna vergeten. Maar net op de valreep voor de eerste halve finale is hier dan toch mijn jaarlijkse favorietenlijstje voor het Eurovisie Songfestival.

1. Malta: Destiny – Je me casse (eerste halve finale)

Dit was een van de laatste nummers van dit jaar die ik leerde kennen. Omdat ik Destiny vorig jaar al heel goed vond en haar al ken van haar deelname aan het Junior Songfestival, had ik hoge verwachtingen, maar ik had niet verwacht dat ze mijn nummer 1 zou worden. Toen de titel van haar nummer in het Frans bleek te zijn, was mijn interesse echter nog meer gewekt. Dat is een taal waar ik echt een zwak voor heb (al ben ik een beetje teleurgesteld in Frankrijk en Zwitserland dit jaar). Het zijn meteen ook de enige Franse woorden in de tekst, maar jee, wat is dit een lekker nummer. Het is typisch Destiny, echte sterkevrouwenpop. Alsjeblieft, mag dit winnen?

2. Ierland: Lesley Roy – Maps (eerste halve finale)

Ook van Lesley had ik hoge verwachtingen, aangezien zij vorig jaar mijn nummer 1 was. En dat was ze dit jaar dus ook totdat ik het nummer van Malta hoorde. Ik vind haar inzending iets minder dan die van vorig jaar, maar nog steeds heel leuk. Helaas staat Ierland in een hele sterke halve finale, dus ik ben bang dat dit niet hoog gaat scoren. Voor de kijkers die het slechts één keer horen, blijft het misschien niet meteen genoeg hangen. Ik blijf er echter met plezier naar luisteren.

3. Cyprus: Elena Tsagrinou – El diablo (eerste halve finale)

Aangezien veel landen dezelfde artiest sturen als vorig jaar, is het niet zo heel gek dat mijn favorietenlijstje uit grotendeels dezelfde artiesten bestaat als toen. Dat geldt niet voor Cyprus. Zij sturen zangeres Elena met haar opzwepende popnummer ‘El diablo’. Net zo heet als ‘Fuego’, waarmee het land drie jaar geleden hoge ogen gooide. Al lijkt de zangeres in dit geval dan meer op Lady Gaga in plaats van Beyoncé.

4. Denemarken: Fyr Og Flamme – Øve os på hinanden (tweede halve finale)

Denemarken is teruggegaan naar de jaren ’80 en wat hou ik daarvan. Voor het eerst in jaren sturen zij een liedje in hun eigen taal. Ik krijg hiervan spontaan zin om Deens te leren. Drie minuten zijn wat mij betreft veel te kort als het op ‘Øve os på hinanden’ aankomt. Laten we de haarlak en de schoudervullingen uit de kast halen en gaan dansen.

5. Servië: Hurricane – Loco loco (tweede halve finale)

Ook Hurricane stond vorig jaar al in mijn favorietenlijstje met hun stoeipoezenpop. Nog steeds is dit een ontzettende guilty pleasure, al moet ik zeggen dat ik ‘Hasta la vista’ wel veel leuker vond. ‘Loco loco’ heeft op me moeten groeien, maar dat heeft het dan ook met succes gedaan. Servië heeft hun eigen Spice Girls. Tijd voor een feestje.

6. Verenigd Koninkrijk: James Newman – Embers (finale)

Ja hoor, nog een artiest die vorig jaar al in mijn lijstje stond. Ook aan ‘Embers’ heb ik even moeten wennen. Ik ben blij dat de Britten weer voor James Newman hebben gekozen. Zal het hem lukken om het imago van zijn land te redden zodat Europa ze weer serieus gaat nemen op het Songfestival? Ik gun hem zo een hoge score en hopelijk doet de rest van Europa dat ook. Aan zijn inzending zal het in ieder geval niet liggen. Het is een stuk meer uptempo dan zijn nummer van vorig jaar. Ik ben ook heel benieuwd naar de act die hierbij gaat horen.

7. Duitsland: Jendrik – I don’t feel hate (finale)

Een beetje positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken in donkere coronatijden. Daar kan Jendrik uit Duitsland ons gelukkig bij helpen. Bij het horen van zijn inzending gaat de zon schijnen. Toegegeven, het is niet iets wat ik een hit zie worden, maar het is wél lekker vrolijk. Heel fijn om te luisteren als dingen even tegenzitten en je weer wat positieve vibes kunt gebruiken.

8. Litouwen: The Roop – Discoteque (eerste halve finale)

Nog zo’n groep waarvan ik het heel fijn vind om ze terug te zien, is The Roop. Vorig jaar stonden zij al hoog bij de bookmakers met ‘On fire’.  ‘Discoteque’ gaat door in dezelfde stijl. De dansmoves van de zanger blijven ook heerlijk om naar te kijken. Ik krijg hier zelf zin van om te dansen. Maar ja, zie hier dan ook maar eens op stil te blijven zitten.

9. IJsland: Daði Freyr – 10 years (tweede halve finale)

En daar hebben we alweer een oude bekende. Ook Daði Freyr behoorde vorig jaar tot de favorieten van de bookmakers. Dit jaar komt hij met ’10 years’, wat ik net iets minder catchy vind dan ‘Think about things’, maar alsnog een heel fijn nummer in dezelfde stijl. Ook qua outfit is er weinig veranderd. Ik ben heel benieuwd of hij het vertrouwde joggingpak ook gaat dragen tijdens zijn live-optreden.

10. Finland: Blind Channel – Dark side (tweede halve finale)

Er was eens een land dat een slaperig saai lied stuurde en vervolgens wakker geschud werd door… Blind Channel. O mijn god, wat is dit een vooruitgang op vorig jaar. Het is een beetje Linkin Park-achtig, waar Finland best goed in is. Af en toe kan het Songfestival best wat rock gebruiken tussen al het popgeweld en de zingende kippen. Ik ben voor dat Finland voortaan elk jaar zoiets instuurt.

Wie zijn jouw favorieten?