Muziek

Mijn 10 favoriete carnavalsliedjes

Eigenlijk had ik al een ander artikel voor deze week, maar in het kader van carnaval besloot ik de planning om te gooien. Ik ben een rasechte Limburger en zelfs toen ik als kind nog een hekel aan carnaval had, vond ik de liedjes wel leuk. Tijd dus om een top 10 samen te stellen. Het was ongelofelijk moeilijk om een keuze te maken, maar het is gelukt. Waarschuwing: als je niet uit Limburg komt, zul je hier waarschijnlijk niks van begrijpen.

1. Spik en Span – Kampioene van de nach

Over mijn nummer 1 hoefde ik niet lang na te denken. In 2016 won Spik en Span het LVK in mijn eigen Venray met ‘Kampioene van de nach’. Twee weken later hoorde ik het voor het eerst en ik was meteen verkocht. Dit is een van die nummers die echt beschrijft wat carnaval is. ’t Ganse landj ligk al te sjlaope, mer hiej in Limburg is nog aope.

2. VC Ut Piepke – Lijn 11

Dit is een keuze die waarschijnlijk niemand gaat begrijpen. Het gaat namelijk over het dorp Oostrum, waar ik zelf nog nooit gewoond heb. Nu heb ik wel een relatie met iemand die hier vandaan komt, dus misschien was mijn liefde voor dit liedje wel een voorteken. Overigens ligt het treinstation van Venray eigenlijk in Oostrum en tijdens mijn studietijd stapte ik daar altijd op de bus. Helemaal niet zo gek dus dat een groepje mensen uit dit dorp een liedje heeft gemaakt over een niet-bestaande buslijn. Ik vind dit zo grappig dat mijn moeder me zelfs appt als het op de lokale omroep is.

3. Bjorn en Mieke – Nog efkes

Mochten er nog niet-Limburgers zijn die onverschrokken verder hebben gelezen na mijn waarschuwing: Bjorn en Mieke zijn het Venrayse equivalent van Marco Borsato. Ze hoeven zelf geen woord te zingen als ze daar geen zin in hebben, want dat doet de tent/zaal wel voor ze. Al drie keer werden ze tweede op het LVK en met ‘Nog efkes’ werden ze derde in 2019. Het is mijn persoonlijke favoriet omdat het wederom gaat over wat carnaval is, hoe het voelt. Went d’n durzákdráng is staerker dan de pien.

4. Spik en Span – Blieve

Dit duo heeft niet voor niks al vier keer het LVK gewonnen. Dan moet er wel iets goeds aan zijn, toch? Geen verrassing dus dat ze twee keer in mijn favorietenlijstje voorkomen. ‘Blieve’ was hun winnende nummer uit 2018. Hierover kan ik eigenlijk hetzelfde zeggen over ‘Kampioene van de nach’. Laot mich blieve hiej venaovend hiej biej dich.

5. Kieës mit Kruut – Nog ieëne kieër

Nog een gevalletje liefde op het eerste gehoor had ik in 2017 toen ik in de schouwburg naar Circus Mök zat te kijken. Dat jaar stond Kieës mit Kruut op de Venrayse cd. Drie jongens uit Leunen in kenmerkende gele pakken. Ik weet nog dat ik ze destijds mijn nieuwe favoriete boyband noemde. ‘Nog ieëne kieër’ klonk voor mij meteen als het nummer dat ik altijd al had willen horen. En ik wil het nog steeds horen, nog heel vaak.

6. Rob & Willy – Dalek

Bij het schrijven van de inleiding van deze blog had ik specifiek dit liedje in gedachten. Ik was negen jaar oud en ik zag elk jaar een beetje tegen het carnaval op school op. Al die polonaises en die stinkende kleren, daar maakte je mij echt niet blij mee. Maar toen waren daar Willy Voesten en Rob van Lieshout. Ik werd verliefd op ‘Dalek’ en dat was het allereerste flintertje van de liefde voor carnaval dat zich in mij nestelde. Bedankt, mannen.

7. Heite Soep – Maak ’t laat

Aangezien ik op de avond van het LVK meestal naar Circus Mök ga, zie ik elk jaar alleen maar de uitslag. Zo ook in 2019. Desondanks had ik de titel ‘Maak ’t laat’ onthouden, dus toen ik dat nummer hoorde tijdens de elfde van de elfde die daarop volgde, wist ik meteen waar het vandaan kwam. Na die dag vergat ik het eigenlijk weer een beetje, totdat ik na het zien van het LVK 2020 ook de editie van 2019 besloot terug te kijken. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Vanaf dat moment was ik verzot op deze inzending van Heite Soep. Toen ik gisteren de tent in liep en dit nummer gedraaid werd, was dat voor mij dan ook een teken dat het een fantastische avond zou worden. Daar had ik gelijk in, dus ik kan niet wachten tot vanavond.

8. Trio 2017 – Gedopt ien hazebloed

Ik weet niet hoe het in andere plaatsen zit, maar bij ons maakt de prins altijd een liedje. Soms wel twee. In 2017 was ‘Gedopt ien hazebloed’ daar een van, gezongen door prins Frank II en adjudanten Hans en Paul. Een supercatchy nummer dat naar mijn mening veel te weinig meer gedraaid wordt in Venray. Dit is echt wel beter dan sommige andere prinsennummers.

9. Fabrizio – De körk

Van alle carnavalsmuziek waar ik naar luister, is dit liedje van Fabrizio hetgeen wat ik altijd een beetje als mijn guilty pleasure beschouw. Met zijn andere nummers heb ik niet zo veel, maar op ‘De körk’ ga ik helemaal los. Helaas is de beste man gestopt met muziek maken, dus er gaat ook geen knaller meer bij komen. Niet dat dat nodig is, want ik vermaak me hier prima mee.

10. Hoondervel – Groete oet de fieësttent

De derde LVK-winnaar in deze lijst, om precies te zijn die van 2019. Ik moet eerlijk zeggen dat het even duurde voordat ik überhaupt de tekst verstond, maar hé, als Hoondervel het op de elfde van de elfde drie keer in één optreden live zingt dan blijft er op een gegeven moment wel wat hangen. Het zorgt voor instant feest in de tent (maar hé, vandaar die titel natuurlijk).

Eervolle vermelding

Rempetemp & Jan van Cep – Vergaet neet te laeve

Dit is mijn favoriet van het LVK van dit jaar. Op de avond zelf wist ik dat echter nog niet en heb ik als een trouwe pielhaas braaf op Bjorn en Mieke gestemd (die overigens ook heel leuk waren, maar mijn stem is toch niet aangekomen, dus het maakt niet uit). Een week later had ik eindelijk tijd om de finale terug te kijken. ‘Vergaet neet te laeve’ werd aangekondigd als een countrynummer en had daardoor meteen mijn aandacht. Stiekem hou ik wel van country en ik was heel benieuwd hoe het samen zou gaan met carnaval. Dat bleek best goed te combineren en ik ben dan ook heel blij dat dit vierde is geworden. Ik wilde het dus als eervolle vermelding noemen omdat het wel een beetje een speciaal plekje in mijn hart heeft.

Wat is jouw favoriete carnavalsliedje?