Overig

Mijn doelen voor 2020

Het is januari en dat betekent dat het tijd is voor mijn traditionele blog over mijn doelen voor het komende jaar. Vorige week kon je al lezen wat er terecht is gekomen van mijn doelen voor 2019. Hoog tijd dus om een nieuw lijstje op te stellen om aan te werken!

1. Alle afleveringen van ‘Friends’ gezien hebben

Afgelopen jaar ben ik begonnen met ‘Friends’ kijken op Netflix. Daarmee ben ik gekomen tot aflevering 17 van seizoen 4. Ik zit dus al bijna op de helft. Het komende jaar wil ik proberen de rest te kijken. Er zit regelmatig een aflevering tussen die ik ooit al eens eerder heb gezien, maar ik heb ze nog nooit allemaal gezien in de goede volgorde. Een mooi doel dus om aan verder te werken.

2. Banaan leren eten

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het zou zo handig zijn als ik bananen lekker zou vinden (of in ieder geval niet meer totaal ranzig). Bananen zijn supergezond en het is zo’n beetje het makkelijkste fruit om ergens mee naartoe te nemen. Je hoeft alleen maar de schil eraf te kunnen trekken en je hebt in een paar happen een banaan op. Om hetzelfde aantal calorieën aan bijvoorbeeld aardbeien of mandarijnen te eten, heb je veel meer tijd nodig. Er zijn dus een heleboel redenen waarom het mij, als persoon die een redelijk moeilijke eter is als het op fruit aankomt, goed uit zou komen als ik even in de pauze op het werk een banaan zou kunnen eten. Ik wil dan ook langzaam aan de smaak gaan wennen door er eerst bijvoorbeeld smoothies en sapjes mee te maken met een steeds hogere concentratie banaan. Uiteindelijk hoop ik zo aan het eind van het jaar weer echt een banaan te kunnen eten.

3. Een nieuwe nickname bedenken voor social media en eindelijk eens mijn profielfoto veranderen

Laat ik beginnen met die profielfoto. Op sommige sites heb ik al bijna acht jaar dezelfde. Ondanks dat ik nauwelijks veranderd ben, is het dus hoog tijd voor een geactualiseerde foto. Dan de nickname. Ik gebruik nu op een aantal platformen MissTop40. De reden dat ik die zo lang heb aangehouden, is dat het herkenbaar is en het vaak een gebruikersnaam is die nog vrij is. Mijn probleem is alleen dat de naam niet meer bij me past. Het suggereert sowieso iets wat ik nooit geweest ben: iemand die alleen maar naar de Top 40 luistert. Mijn ding was meer dat ik er gewoon veel van afwist en wilde strijden voor een eerlijke hitlijst. Inmiddels hou ik me er echter zo weinig meer mee bezig dat het hoog tijd is voor een andere naam. Misschien MissTop2000? Ik ga erover nadenken. Suggesties zijn altijd welkom.

4. ‘Versplinterd vertrouwen’, ‘Het museum van gevonden voorwerpen’ en ‘Trauma’s van een popprinses’ aan een nieuwe editronde onderwerpen (in die volgorde)

Dit zijn mijn drie belangrijkste schrijfprojecten van volgend jaar, die ik hoop in het eerste halfjaar te kunnen afronden. Als eerste ga ik werken aan ‘Versplinterd vertrouwen’, aangezien die komende zomer uit zou moeten komen. Ik heb al wat kleine dingetjes aangepast, maar er is nog heel wat werk aan de winkel. In januari hoef ik me dus niet te vervelen.
Als ik daarmee klaar ben, ga ik verder met ‘Het museum van gevonden voorwerpen’. Mijn proeflezers zijn met een aantal zinnige opmerkingen gekomen waar ik mee aan de slag wil gaan. Met dit verhaal ben ik enorm perfectionistisch omdat ik het zelf een heel belangrijk verhaal vind om te vertellen. Daarom duurt het ook zo lang voordat er een versie is waar ik zelf helemaal tevreden mee ben. Maar die versie hoop ik volgend jaar dus te hebben. Als het af is, wil ik het naar Jen sturen en dan zie ik wel hoe het loopt. Daar ga ik me nu verder nog niet te druk over maken.
Over perfectionisme en verhalen waar ik lang mee bezig ben gesproken: volgend jaar is het tien jaar geleden dat ik ben begonnen aan de eerste versie van ‘Trauma’s van een popprinses’. Daarom vind ik het hoog tijd om te zorgen voor een definitieve versie die ik ook eventueel zou kunnen opsturen voor mogelijke publicatie. Voor dit verhaal heb ik nog een aantal proeflezers nodig. Ik heb al één persoon gevonden die me uitstekend kan/wil helpen met dit verhaal, dus dat is alvast een goed begin. Nu moet ik alleen nog eerst even die andere twee verhalen gaan afmaken zodat ik hieraan kan beginnen.

5. Al mijn lego afbreken en proberen zelf iets leuks te bouwen van de onderdelen

Van serieuze schrijversdoelen naar kinderdromen. Het afgelopen jaar is mijn collectie lego langzaam gegroeid en dit jaar komen daar hopelijk nog een paar mooie sets bij (zoals de boekwinkel). Mijn droom is echter om niet alleen mooie gebouwen in huis te hebben die ontworpen zijn door anderen, maar om ook zelf iets moois te kunnen ontwerpen. Nou ken ik mezelf een beetje, dus het wordt vast niet zo mooi als die gebouwen van andere mensen, maar ik kan het op z’n minst proberen. Ooit, als ik tijd heb. Misschien op 31 december of zo.

6. Minimaal 12 recensieboeken lezen

Sinds vorig jaar ben ik recensent op het platform young-adults.nl. Daarvoor is het de bedoeling dat ik minimaal een boek per maand lees. Aangezien ik een behoorlijk slome lezer ben, leek dit me een goede manier om mezelf te motiveren elke dag een paar bladzijden te lezen. Voor dit jaar betekent het dus dat ik minimaal twaalf boeken moet recenseren. Best een uitdaging aangezien er nog een heleboel andere boeken zijn die ik wil lezen, maar ik ga mijn best doen.

7. Vijf kilometer achter elkaar kunnen rennen

Vorig jaar is er iets gebeurd wat ik zelf nauwelijks voor mogelijk had gehouden: ik ben begonnen met sporten. Rennen om precies te zijn. Minimaal eens per week maak ik een rondje van ongeveer vijf kilometer door mijn woonplaats. In het begin was ik na tweehonderd meter al buiten adem, maar langzaamaan heb ik dit steeds verder op kunnen bouwen. Inmiddels doe ik het hele rondje met nog maar twee wandelpauzes tussendoor. Dit jaar wil ik kijken of ik ernaartoe kan werken om alles achter elkaar te rennen. Wie had gedacht dat ik ooit zo sportief zou worden?

Dit is een greep uit mijn doelen voor 2020. Er zijn er nog meer, maar ik wil nou eenmaal niet alles delen op internet. Wat zijn jouw doelen voor 2020?