Muziek

Songfesitval 30 day challenge – 21 t/m 30

Dit is alweer het laatste deel in de Songfestival 30 day challenge. Hier worden uitdaging 21 tot en met 30 besproken. Hieronder vind je de volledige lijst nog een keer.

songfestival challenge

21. Je favoriete Songfestivalduo

Dat moeten Ell & Nikki zijn. Zij zijn de reden dat ik per se naar Het Grote Songfestivalfeest in de Ziggo Dome wil. Tevens zijn ze de enige act die tot mijn topfavorieten behoorde en won. In die tijd luisterde ik nog niet van tevoren naar alle liedjes, maar ik was op slag verliefd en zocht de volgende dag toen ik te vroeg op school was hun videoclip op. Bovendien heb ik Ell altijd al superschattig gevonden. Ik hoop echt dat ik erbij kan zijn op 15 december om ze eindelijk eens in het echt te zien.

22. Je favoriete land van de Big Five

Hier kies ik voor Italië. Toen ze voor het eerst na lange tijd weer meededen, vond ik ze echt niet leuk. Gelukkig kwamen ze het jaar erna al met iets leukers en sindsdien is het eigenlijk alleen nog maar beter geworden. Francesca Michelin, Francesco Gabbani, Ermal Meta & Fabrizio Moro en Mahmood behoren allemaal tot mijn favorieten. Ik zou Italië echt niet meer willen missen.

23. Je favoriete inzending van een Big Five-land

Dit is een lastige. Zoals gezegd vind ik veel dingen van Italië leuk. Als ik écht moet kiezen, ga ik denk ik voor ‘Occidentali’s karma’ van Francesco Gabbani. Die vond ik al vanaf het begin leuk en dat is nooit meer weggegaan. Het is zelfs een van de twee nummers waar ik in al die jaren op gestemd heb (de andere was Blanche, in hetzelfde jaar). Als ik een nummer twee mag noemen dan ga ik voor ‘I can’ van Blue.

24. Je favoriete jaar

Geen twijfel mogelijk, dat is 2011. Dit jaar begon mijn liefde voor het Songfestival pas echt intens te worden. Daarnaast is het ook de editie van de knappe mannen (Eldar, Eric, de mannen van Blue, enzovoort). Dit is dan ook de enige editie waarvan ik de dvd heb. Ergens heb ik er nog altijd spijt van dat ik er niet gewoon bij was in Düsseldorf. Dichterbij dan dat komt het nooit meer voor mij als Limburgse (en ja, zelfs als het in Maastricht was gehouden was het nog verder weg geweest).

25. Je favoriete podium

Het podium boeit me niet zo heel veel. Het gaat erom wat er óp het podium gebeurt. Ik vind het leuk als er een soort van gebogen arm aan het podium zit waardoor de artiest als het ware het publiek in kan lopen, zoals in 2011 en 2013 het geval was. Verder kan het me echt geen zak schelen, sorry.

26. Je favoriete gaststad

Ook dit zegt me niet zo heel veel. Ik ben er nog nooit live bij geweest en heb dan ook maar weinig impact van de stad gemerkt. Daarom ga ik voor Rotterdam. Misschien een beetje valsspelen omdat deze stad het nog waar moet maken, maar het is wel de eerste keer dat ik er waarschijnlijk zelf bij ga zijn en daarom kan het voor mij nu al niet meer stuk.

27. Je favoriete slogan

Ik ben niet zo’n voorstander van het gebruik van een slogan. Het is een mooie gedachte om het hele spektakel op te hangen aan het thema van een bepaalde slogan, maar in de praktijk is zoiets toch altijd te vaag en maakt het niet uit wat je eronder plaatst. Ik ga er dan ook geen kiezen. Het is in ieder geval niet ‘open up’.

28. Je favoriete logo

Ik weet niet of dit telt, maar wat ik het allermooiste vind is gewoon dat logo van het woord Eurovision waarin de v gevuld is met de vlag van het organiserende land. Dat daar dit jaar de Nederlandse vlag staat, is nog steeds een beetje onwerkelijk maar wel heel mooi. Verder heb ik geen logo nodig.

naamloos.png

29. Een inzending die je blij maakt

Dit zijn er wel meerdere, maar als ik er eentje uit moet kiezen dan ga ik voor ‘Que me quiten lo bailao’ van Lucia Perez. Dit is gewoon zo’n vrolijk nummer waarbij ik wel moet meezingen, terwijl mijn Spaans niet bepaald briljant is.

30. Je favoriete inzending

Ooit maakte ik een top 20 of 30 en ik weet nog precies wat mijn nummer 1 was: ‘Drip drop’ van Safura. Sowieso was Azerbeidzjan tussen 2009 en 2011 een van mijn favoriete landen, maar dit vond ik echt een geweldig nummer. Ik ben helemaal niet van de ballads, dus het is des te knapper dat dit mijn aandacht heeft weten te trekken. De videoclip vond ik ook altijd heel mooi.

Dit waren al mijn favorieten van het Songfestival. Hopelijk vond je het leuk om te lezen. Zien we elkaar in mei in Rotterdam?