Uncategorized

Songfestival 30 day challenge – 11 t/m 20

Het is tijd voor het tweede deel in de Songfestival 30 day challenge. Hieronder nogmaals de afbeelding voor het totaaloverzicht, met vandaag mijn antwoord op nummer 11 tot en met 20.

songfestival challenge

11. Je minst favoriete land

Hier kan ik heel kort over zijn: Georgië. Ik kan me geen enkele Georgische inzending herinneren waar ik ook maar iets aan vond. Ik weet niet of het komt doordat het land zo ver weg ligt en dus qua cultuur meer verschilt met Nederland dan bijvoorbeeld Duitsland, maar ik heb er gewoon helemaal niks mee.

12. Een inzending die je aan het dansen maakt

‘Dance you off’! Als ik dit nummer hoor, kan ik gewoon niet stil blijven zitten. Ik verkoos het niet voor niks tot mijn favoriete liedje van 2018 (dit zet me wel aan het denken; waarom heb ik Michael Schulte in mijn vorige post gekroond tot mijn winnaar van 2018?). Het is echt zo jammer dat Songfestivalmuziek zo weinig doet in de Nederlandse hitlijsten, want ik zou dit echt heel graag eens willen horen tijdens het uitgaan.

13. Een onverdiende kwalificeerder

Hier heb ik er elk jaar wel een paar van. Al is onverdiend wel een zwaar woord, want ik zou niet willen zeggen dat bepaalde mensen het meer of minder verdienen dan iemand anders. Maar er zijn wel degelijk nummers waarbij ik mijn vraagtekens heb over waarom die in de finale zouden horen. Neem bijvoorbeeld ‘Party for everybody’ van Buranovskiye Babushki. Sorry hoor, maar ik kan niet begrijpen wat hier nou zo geweldig aan is.

14. Een niet-kwalificeerder die dat wel verdiende

Joan Franka. Goed, als dit was gebeurd hadden we misschien afgelopen jaar niet gewonnen, maar dan hadden we misschien wel zelf onze inzending mogen kiezen. Ik zal mijn keuze nog iets verder toelichten. Als het aan de stemmen van het publiek had gelegen, had Joan in 2012 in de finale gestaan. Helaas was de jury het daar niet mee eens en zo strandde ze toch in de halve finale. Veel mensen weten niet dat ze eigenlijk met één been in de finale stond en maken haar net zo belachelijk als alle shit die we de jaren daarvoor hebben gestuurd. Onterecht dus, naar mijn mening. Voor mij markeerde Joan het begin van de goede weg die Nederland op ging.

15. Een land dat gewoonlijk overgewaardeerd wordt

Hier kan ik weinig anders op antwoorden dan Oekraïne. Ze weten bijna altijd de finale te halen, maar in al die jaren is er maar één Oekraïense inzending geweest die me echt interesseerde (Gaitana, 2012). Kan iemand me alsjeblieft vertellen wat er zo speciaal is aan dit land?

18. Je favoriete inzending van je favoriete land

Had er al iemand door dat ik helemaal team Benjamin Ingrosso ben? Ik bedoel maar, ik heb zelfs een personage naar hem vernoemd (in ‘Versplinterd vertrouwen’, zijn zus is overigens vernoemd naar Ani Lorak). Zweden heeft veel goede inzendingen gehad, maar dit is op dit moment toch echt wel mijn favoriet. Ik ben alvast heel benieuwd waar ze volgend jaar mee komen aanzetten.

19. Een inzending die je niet leuk vindt

Is dit niet hetzelfde als minst favoriete inzending? Maar goed, er zijn genoeg inzendingen die ik niet leuk vind, dus ik kan er nog wel een paar noemen. Bijvoorbeeld ‘Lautar’ van Pasha Parfeny. Laatst was ik voor research de finale van 2012 aan het terugkijken. Ik heb alle optredens bekeken, zelfs van de nummers die ik het allersaaist vond, behalve dat van Pasha. Dat nummer is gewoon te irritant. Ook vond ik de eerste deelname van Serhat verschrikkelijk.

20. Je favoriete band van het Songfestival

Dit moet Minus-One zijn. Toegegeven, ik ken geen enkel ander nummer van ze dan ‘Alter ego’, maar die vind ik zo geweldig dat ik eigenlijk wel een keer andere muziek van ze zou moeten gaan luisteren. Verder vond ik AWS ook wel een leuke verrassing.

Dit waren mijn nummers 11 tot en met 20. Op 30 oktober zal ik het laatste deel van de challenge posten.