Muziek

Muzikaal jaaroverzicht 2018

Net als ieder jaar moet ik ook nu weer even terugblikken op wat mijn favoriete muziek van het afgelopen jaar was. Eerst ga ik de nummers bespreken die de meest positieve indruk op me maakten en daarna zal ik tot een top drie van 2018 komen.

Sunrise Avenue – Dreamer

Natuurlijk mag mijn favoriete band en maker van mijn favoriete nummers van 2017 en 2016 niet ontbreken in deze lijst. Ik weet nog heel goed hoe ik het bestaan van het nummer ‘Dreamer’ ontdekte. Het was 6 juli en ik had nog een paar minuten over voordat ik naar de tandarts moest. Doelloos hing ik rond op social media, waar ik ineens een bericht van Samu Haber zag over een nieuwe single die om middernacht gelanceerd was. Helaas kon ik er niet meer naar luisteren, maar dat was wel het eerste wat ik deed toen ik van de tandarts terugkwam.

Mijn eerste mening was dat het te veel op Coldplay leek. Ik bedoel, weten jullie nog toen Coldplay besloot een soort van dance te gaan maken? Zo vond ik het begin een beetje klinken. En hoewel ik absoluut geen fan ben van deze Engelse band, weet ik dat Samu dat wel is. Maar goed, ik raakte aan het nummer gewend en luisterde het keer op keer. Ik had zelfs een deel van de songtekst op een post-it op mijn oude kamer hangen. Mijn liefde voor deze band is dus nog lang niet over.

Waylon – Outlaw in ‘em

Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik helemaal weg zou zijn van Waylons Songfestivalinzending van dit jaar dan had ik je keihard uitgelachen. En ik heb echt niks tegen Ilse Delange, maar ik ben heel blij dat zij niet meer meedeed. ‘Outlaw in ‘em’ klinkt namelijk in mijn oren veel country-achtiger en veel swingender dan dat suffe cliché van een ‘Calm after the storm’. Helaas was die laatste qua act wel ongeveer tien miljoen keer beter. Dat neemt niet weg dat ‘Outlaw in ‘em’ een lekker nummer is dat het countrymeisje in me naar boven heeft gehaald en waar ik nog steeds graag naar luister.

Benjamin Ingrosso – Dance you off

Om even in Songfestivalthema te blijven, ga ik door met de Zweedse inzending van afgelopen jaar. Deze viel me live ook een beetje tegen, maar wat kan ik genieten van de singleversie. Daarop kan ik gewoon niet stil blijven zitten. Niet zo heel gek voor een nummer met het woord dance in de titel misschien. Het is dus zeker een vermelding waard in mijn lijst met favoriete nummers van 2018.

Michael Schulte – You let me walk alone

Nog eentje van het Songfestival dan en daarna hou ik erover op. Voordat de 2018-editie van het grootste liedjesfestijn ter wereld plaatsvond, vond ik het nummer van de Duitse Michael Schulte wel leuk maar er waren genoeg andere nummers om me er niet te druk over te maken. Wat er daarna gebeurde, veranderde echter alles. En daarmee bedoel ik dat het werd gedraaid op de radio. Eerst op Q Music en later tot mijn grote vreugde ook op de radio op mijn werk. En toen kwam het in de Top 40. Dit had ik nooit kunnen verwachten van een nummer dat niet eens gewonnen heeft en ik vond het dan ook geweldig. Zo geweldig dat ik tijdens mijn werk spontaan een carnavalsversie hiervan bedacht. Laten we hopen dat de overname van de Top 40 door Q Music zorgt voor meer diversiteit en eerlijke kansen voor de hitlijst komend jaar en dat er daardoor ook meer Songfestivalmuziek in mag komen.

Spik en Span – Blieve

Dan ga ik meteen maar even door met de Limburgse variant van het Songfestival, namelijk het LVK. Het is tenslotte traditie dat ik in mijn eindejaarslijst ook een carnavalsnummer noem. Dit jaar is dat LVK-winnaar Spik en Span met ‘Blieve’. Het duo heeft deze wedstrijd al eerder gewonnen en ook dit jaar kwamen ze met mooi nummer dat ervoor zorgde dat ik het niet erg vond dat mijn eigen woonplaats op de tweede plek eindigde. Een eervolle vermelding dus als mijn favoriete carnavalsnummer van dit jaar.

Bad Wolves – Zombie

Ook de aanwezigheid van dit nummer in deze lijst had ik echt niet aan zien komen. Ik heb namelijk een ongelofelijke hekel aan ‘Zombie’ van The Cranberries. Toen ik op vakantie in Frankrijk de cover van Bad Wolves op de radio hoorde, was ik dan ook niet meteen enthousiast. Later die dag kwam het nog een keer op de radio en terwijl ik tegen mijn vriend zei dat we dit de rest van de vakantie zouden gaan horen, begon ik het al beter te waarderen. De zanger van Bad Wolves heeft dan ook een veel minder irritante stem dan Dolores O’Riordan (sorry). Nu staat dit nummer symbool voor die fijne vakantie in Frankrijk van afgelopen zomer.

Luis Fonsi & Demi Lovato – Echame la culpa

Ik heb een zwak voor zomers klinkende uptempo nummers en daar is dit natuurlijk een perfect voorbeeld van. Aan het begin van het jaar heb ik heel wat minuten dansend op mijn kamer doorgebracht op dit nummer. Als dit opstaat, gaat voor mij de zon een klein beetje schijnen.

Oudere nummers

Hier wil ik nog een eervolle vermelding doen voor twee nummers die ouder zijn dan 2018. Het gaat dan om ‘Lola Montez’ van Volbeat en ‘Toes’ van de Zac Brown Band. Twee nummers die ik dit jaar grijs heb gedraaid en die volgens Spotify allebei in mijn top vijf staan. Ik ben blij dat ik ze heb leren kennen en zal er nog lang met veel plezier naar blijven luisteren.

De top drie

Dit zijn dan echt mijn drie favoriete nummers van 2018:
1. Dance you off
2. Dreamer
3. Blieve

Op een muzikaal 2019!