Overig

Wat is er geworden van mijn doelen voor 2018?

Aan het begin van het jaar vertelde ik wat mijn doelen waren voor dit jaar. Is het ook gelukt om al die doelen te bereiken? Dat ga ik je nu vertellen aan de hand van mijn lijstje van toen.

1. Autorijden

Hier komen we meteen bij een nee. Toch heb ik wel een heel minimale vooruitgang geboekt, vind ik zelf. Aan het begin van het jaar vertelde ik dat ik een paar rijlessen wilde nemen. Daar had ik eerst geen tijd voor en vervolgens geen geld voor. Niet zo heel handig dus, maar ik wilde nog steeds wel van mijn rijangst af. Daarom besloot ik een paar weken geleden bij de bieb een boek te lenen over rijangst. Aan de hand van dit boek heb ik een soort lesplan voor mezelf opgesteld dat me met hele langzame babystapjes moet helpen om weer achter het stuur te durven kruipen. Het was echter niet realistisch om dit plan meteen uit te voeren. In november en december heb ik het namelijk superdruk gehad. Bovendien werkt mijn vriend op hele andere tijden dan ik en hij is nou juist net degene die me gaat helpen (door het lenen van zijn auto en door mentale steun). Hierdoor hebben we besloten om in januari te starten met het autoplan. Je kunt dus vast wel al raden wat één van mijn doelen voor volgend jaar zal zijn.

2. Mijn ogen opnieuw laten testen

Dit heb ik dan weer wel gedaan. In maart ben ik naar ons lokale filiaal van Pearle gegaan om mijn ogen te laten testen. Dit is dan ook de reden dat ik sinds april met een bril door het leven ga. In het begin moest ik er heel erg aan wennen en stapte ik met bril op onder de douche of in bed, maar tegenwoordig is het alsof dit functionele accessoire er altijd al is geweest.

3. Op mezelf wonen

Jaaa, het is eindelijk gelukt! Begin dit jaar kwam het bericht dat Wonen Limburg een voormalig verzorgingstehuis in mijn woonplaats wilde ombouwen tot tijdelijke woonruimtes. Daar ben ik meteen achteraan gegaan. Smachtend keek ik uit naar elke nieuwsbrief en uren piekerde ik over de perfecte motivatie. Het hele proces werd nog even op losse schroeven gebracht toen mijn vriend een woning in een nieuwbouwproject aangeboden kreeg en accepteerde. Was het wel de moeite waard om voor een paar maanden nog ergens anders te gaan wonen? Maar ik wilde echt heel graag en blijkbaar was mijn motivatie goed genoeg, want ik kreeg een van de woningen. In september zijn we verhuisd en nu wachten we rustig in ons piepkleine huisje tot we in het voorjaar naar ons volgende stekje kunnen verkassen.

4. Een vast contract krijgen bij de Hema

Ja hoor, ook dit is me gelukt. Afgelopen maart heb ik een vast contract gekregen voor 24 uur in de week. Wat was ik blij om zekerheid te hebben. Daarbij gaf het me ook een stuk zelfvertrouwen. Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik ergens een vast contract heb gekregen. Blijkbaar ben ik dus niet zo waardeloos als ik dacht. En maar goed ook, want ik kan mijn leuke collega’s echt niet missen.

5. Mijn opleiding Taalkunde voltooienIMAG0201

Ook dit heb ik gedaan. Het was behoorlijk pittig, maar ik moest en zou het afmaken. Vooral toen er fonetiek en fonologie bij kwam kijken, nam het plots veel meer tijd in beslag dan ik had verwacht. En ik moest ook nog eens eerder klaar zijn dan ik dacht omdat de informatie van de LOI blijkbaar gewoon heel misleidend is. Een week voor de deadline deed ik examen en dat bleek ik gehaald te hebben met een zeven. Ik ben dus helemaal blij en ga dit nooit meer doen.

6. Minimaal 150 uur in totaal aan mijn bedrijf besteden (excl. reistijd)

Nu komen we weer bij een punt dat niet gelukt is. Ik heb het het afgelopen jaar namelijk heel erg druk gehad met andere dingen, waarvan ik er een aantal al genoemd heb. Mijn opleiding kostte ineens veel meer tijd én ik moest ‘m eerder afronden, waardoor ik op een gegeven moment bijna non-stop aan het studeren was. Dan was er bijvoorbeeld ook nog de verhuizing waar veel van mijn aandacht naar uit ging. Uiteindelijk heb ik afgelopen jaar vier boeken gecorrigeerd. Niet zo heel veel dus, maar ik ben van plan daar volgend jaar echt verbetering in aan te brengen.

7. Op 28 februari minimaal 20.000 woorden van ‘Het museum van gevonden voorwerpen’ op Sweek hebben staan

Dit is gelukt. Ik heb de deadline gehaald en kwam vervolgens met mijn verhaal op de longlist van de #MoonYAcontest terecht. Dat vond ik zo ontzettend tof. Het zorgde ervoor dat ik het nog een stukje belangrijker vind om dit verhaal te vertellen. Het herschrijven gaat overigens nog steeds in slakkentempo, maar volgend jaar komt het af, beloofd.

IMAG01828. Het verhaal waar ik de afgelopen maanden aan heb gewerkt voor de eerste keer herschrijven

Het verhaal waarover ik dit zei, heet ‘Versplinterd verlangen’. Mensen die mij volgen op Wattpad, weten dat daar al een groot deel van dit verhaal te lezen is. Dus ja, het herschrijven is gelukt. Ik heb zelfs spontaan twee proeflezers ingeschakeld, waarna ik het verhaal heb opgestuurd naar twee verschillende uitgeverijen. Zomer & Keuning was positief, maar wilde het niet uitgeven. Dutch Venture Publishing was echter nog positiever. Volgend jaar zal ik jullie meer vertellen over de gevolgen daarvan.

9. Minimaal 20 boeken lezen

Dit is gelukt. Ik denk dat ik dit jaar in totaal tussen de 25 en 30 boeken heb gelezen. Niet heel veel dus, maar wel een aantal waar ik tevreden over ben. Hoewel ik best meer boeken had willen lezen, heb ik daar gewoon geen tijd voor gehad.

10. ‘Atypical’ kijken

Ook dit heb ik gedaan. Het eerste seizoen heb ik al helemaal gekeken, maar er is nu ook een tweede seizoen en daarmee ben ik ongeveer halverwege. Netflix heeft zelfs ook al een derde seizoen van deze serie aangekondigd van vorig jaar, dus dat is alleen maar leuk. Want ja, ik hou van deze serie. Goed, er zitten misschien een paar stereotype dingetjes in, maar ook een aantal herkenbare. En geen enkele autist is hetzelfde, dus laat de haters maar lekker haten, als zij het niet willen begrijpen dan is dat hun probleem. Bovendien gaat de serie echt niet alleen over autisme. Het is ook gewoon een lekkere serie om naar te kijken.

Ik ben heel trots dat ik tachtig procent van mijn doelen gehaald heb het afgelopen jaar. Uiteraard zal ik binnenkort ook het lijstje met doelen voor 2019 posten. Heb jij al je doelen voor het afgelopen jaar gehaald?