Muziek

Op de playlist … (juli 2018)

In de rubriek ‘Op de playlist…’ bespreek ik elke maand een aantal liedjes die ik leuk vind. Dit kunnen zowel de nieuwste hits als oude pareltjes zijn, en alles wat daartussen ligt. Ga je mee op een muzikale reis?

Wie deze blog een beetje volgt, weet inmiddels wel dat ik in juni op vakantie ben geweest. Natuurlijk gaat dat bij mij altijd gepaard met nieuwe muzikale ontdekkingen. Zo ook dit keer. Al op de eerste dag werd namelijk duidelijk dat een bepaald nummer echt dé theme song van deze vakantie zou worden.

Voordat ik hier verder op in ga, wil ik even iets zeggen. Ik heb echt een gruwelijke hekel aan het nummer ‘Zombie’ van The Cranberries. Je zult me niet snel horen zeggen dat iemand een irritante stem heeft – die heb ik zelf namelijk ook – maar wat is die stem van Dolores O’Riordan toch irritant. Mijn problemen met het nummer zijn echter volledig opgelost door de metal-supergroep Bad Wolves. Zij namen er namelijk een cover van op. Oorspronkelijk zou Dolores zelf ook nog meezingen, maar door haar plotselinge overlijden afgelopen januari besloot de groep het nummer zonder haar uit te brengen. Deze versie werd in meerdere landen een regelrechte hit, waaronder in Frankrijk. Daardoor heeft het onze vakantie muzikaal omlijst.

In een andere categorie vakantie-ontdekkingen vallen de nummers die uit het vakantieland zelf komen. Ook in Frankrijk wordt heel veel muziek gemaakt en dat wordt naast alle internationale superhits op de radio gedraaid. Zo hoorde ik een paar keer ‘Ta marinière’ van zangeres Hoshi. De auto van mijn vriend maakt echter nogal wat herrie, dus het heeft me nog best wat moeite gekost om te achterhalen hoe dit heette of wie het zong. Van de tekst kon ik in de auto namelijk meestal geen ruk verstaan. Het ritme vond ik echter wel fijn en de zangeres heeft iets hees in haar stem dat ik heel mooi vind.

Het is altijd leuk als je favoriete band een nieuw nummer uitbrengt. Dus toen ik een Instagram-post van Samu van Sunrise Avenue zag over ‘nieuwe single om middernacht’ en het bericht al 12 uur oud bleek te zijn, kon ik niet wachten tot ik Spotify kon openen. Mijn liefde voor deze band is de afgelopen maanden alleen maar sterker geworden omdat ze in mijn hoofd onlosmakelijk verbonden zijn met een verhaal dat momenteel echt mijn baby is. Dit gevoel wordt nog sterker als ik naar ‘Dreamer’ luister. Goed, het begin klinkt een beetje als Coldplay en dat is zo’n beetje het tegenovergestelde van mijn favoriete band, maar ik heb het ze vergeven. Misschien komt het doordat ik me zo perfect kan vinden in de songtekst, maar ik kan niet stoppen met luisteren. Het is dan ook lang geleden dat ik in Spotify bewust heb gezocht naar iets anders dan dit.

Waar heb jij de afgelopen maand naar geluisterd?