Lezen·Overig·Schrijven

Mijn doelen voor 2018

Net als elk jaar heb ik ook nu weer een lijstje met doelen opgesteld. Dingen die ik hoop dit jaar te bereiken. In dit artikel neem ik je mee langs die doelen en vertel ik je er meer over.

1. Autorijden

Ja, ik heb een rijbewijs. Nee, dat gebruik ik nooit. Hoogstens als legitimatie tijdens het IMAG0167[1]uitgaan, maar ik drink nauwelijks, dus zelfs in die situatie heb ik het eigenlijk alleen maar voor de sier. En omdat dat ene roze pasje me toch een bak geld heeft gekost, moet ik er misschien weer eens iets mee gaan doen. Toegegeven, dat is niet de reden waarvoor ik het doe. Ik wil gewoon niet meer altijd afhankelijk hoeven te zijn van anderen. Als er een leuk evenement is waar ik heen wil maar er rijden geen treinen meer na afloop dan wil ik met de auto kunnen. En ergens lijkt het me ook best cool en handig als ik op vakantie ook af en toe een stukje kan rijden. Er moet echter heel wat gebeuren om mij weer achter het stuur te krijgen, dus overweeg ik opnieuw lessen te nemen bij een rijschool die ervaring heeft met autisme en autorijden. Ik hoop dat zij me kunnen helpen omgaan met mijn specifieke problemen, zodat ook ik straks lekker overal heen kan crossen.

2. Mijn ogen opnieuw laten testen

Het is voor mij geen nieuws dat mijn ogen niet de beste zijn. Ik heb een paar jaar geleden ook een tijdje lenzen gehad, maar daar ben ik op een gegeven moment weer mee gestopt omdat ik geen verschil merkte. In die tijd heb ik ook weleens de verkeerde lenzen gekregen. Oogtesten zijn dan ook niet mijn ding. Er is niks op deze wereld wat ik meer haat dan de vraag ‘zie je dit beter of zie je dit beter?’ omdat ik niet weet wat ‘beter’ is. Het is allemaal hetzelfde, maar als ik dat zou zeggen denken ze vast dat ik stekeblind ben en zo erg is het nou ook weer niet. Ik kan nog prima functioneren in het dagelijks leven. Mijn doel is daarom om een opticien te vinden die niet op deze manier ogen test, zodat ik hopelijk een bril of lenzen in de goede sterkte kan scoren.

3. Op mezelf wonen

Dit was vorig jaar al een doel, maar is toen helaas niet gelukt. Nu ik een vriend heb, is het echter wel iets makkelijker geworden. Ten eerste staat hij een paar maanden langer ingeschreven voor een huurwoning dan ik, dus zal hij waarschijnlijk eerder iets vinden (waar we dan eventueel samen kunnen gaan wonen). En ten tweede is het voor mij nu een stuk aantrekkelijker om een huis te kopen. Dat wilde ik in mijn eentje niet doen, maar met z’n tweeën is het een heel ander verhaal. Bovendien wil ik een huis kopen waarin ik iets kan opbouwen en dat kan ik in mijn eentje echt niet betalen. Dit jaar wil ik me dus gaan verdiepen in hypotheken, Funda en alles wat er verder bij komt kijken. Want ik ben het nou echt wel zat thuis.

4. Een vast contract krijgen bij de Hema

Als er een doel is dat de meeste kans heeft om te falen dan is het dit wel. Hier heb ik zelf namelijk maar weinig invloed op. Uiteraard zal ik mijn best blijven doen om mijn werk goed te doen, maar zal dat goed genoeg zijn? Niemand krijgt tegenwoordig nog een vast contract en onze grote baas kent me voor zover ik weet niet eens (waar ik graag verandering in zou willen brengen, dus als u dit leest: aangenaam). Ik heb nog nooit zulke leuke collega’s gehad als nu en ik wil echt niet bij ze weg. Sinds ik daar werk ben ik stukken gelukkiger geworden en dat wil ik graag nog even zo houden.

5. Mijn opleiding Taalkunde voltooien

Eigenlijk had ik al bijna klaar moeten zijn met het korte hbo-programma dat ik volg bij de LOI. Helaas loop ik wegens omstandigheden nogal achter op schema, maar ik ben toch trots dat ik nu ongeveer op de helft ben. De komende maanden wil ik nog even flink verder studeren, zodat ik over een tijdje deze opleiding met een goed resultaat kan afronden. Daar doe ik het tenslotte voor. Binnenkort zal ik mijn eerste examen hebben, dus ik ga mijn uiterste best doen om het te halen.

6. Minimaal 150 uur in totaal aan mijn bedrijf besteden (excl. reistijd)

Dit klinkt misschien niet erg veel, maar ik wil dit doel bewust heel laagdrempelig houden. Zo kan ik mezelf beter motiveren om door te gaan. Vroeger dacht ik dat het heel moeilijk was om een eigen onderneming te starten. Afgelopen jaar heb ik mezelf bewezen dat dat niet zo is en dus wil ik dit jaar proberen nog meer te bereiken. En omdat elk stapje er een is, wil ik mij met deze babystapjes langzaam een weg omhoog banen. Uiteindelijk ga ik natuurlijk voor veel meer dan die 150 uur, maar dit is een doel wat ik sowieso moet kunnen halen en wat me daardoor motiveert om verder te gaan.

7. Op 28 februari minimaal 20.000 woorden van ‘Het museum van gevonden voorwerpen’ op Sweek hebben staan

Iedereen die net als ik meedoet aan de #MoonYAcontest zal dit doel begrijpen. Het publiceren van minimaal 20.000 woorden is namelijk voorwaarde om mee te kunnen doen aan deze schrijfwedstrijd. Op dit moment ben ik in slakkentempo dit verhaal aan het herschrijven, maar 28 februari moet haalbaar zijn. Dat zijn nog maar 250 woorden per dag.  Eitje.

8. Het verhaal waar ik de afgelopen maanden aan heb gewerkt voor de eerste keer herschrijven

Dit verhaal bedacht ik na een nogal bizarre droom over de zanger van mijn favoriete band en heb ik vervolgens in twee maanden tijd geschreven. Op dit moment zie ik het als een van mijn verhalen waar enigszins potentie in zit en dus ben ik enorm gedreven om de niet zo briljante eerste versie om te zetten in een prettiger leesbare tweede versie. En wie weet wat er dan nog ooit van komt.

9. Minimaal 20 boeken lezen

Twíntig? hoor ik je denken. Jezus, Femke, dat zijn er wel heel weinig. Ja, dat klopt, en dat is een bewuste keuze. Vorig jaar wilde ik 60 boeken lezen en toen breidde mijn sociale leven zich ineens met 200 procent uit. Daardoor voelde het op een gegeven moment echt als een verplichting om al die boeken te lezen. Ik vind boeken nog steeds heel leuk en dat wil ik graag zo houden, daarom leg ik de lat voor mezelf dit jaar heel laag. Zo lukt het me hopelijk om van elk boek te genieten.

IMAG0171[1]

10. ‘Atypical’ kijken

Mijn zusje zegt al maanden tegen de hele familie dat we deze Netflix-serie moeten kijken, maar ik ben er nog niet aan toegekomen. Daar wil ik dit jaar verandering in brengen. Ik ben heel benieuwd of ik dingen zal herkennen in de personages of dat ik het juist helemaal niks vind.

Dit waren mijn doelen voor 2018. Wat heb jij op de planning staan voor dit jaar?