Overig

Wat ik geleerd heb in 2017

Het jaar is weer bijna voorbij en dus wordt het tijd om de balans op te maken. Wat heb ik dit jaar geleerd?

1. Dat twee keer in de week een artikel plaatsen toch iets te veel is

Ik ben niet goed in stilzitten. Er zijn altijd wel dingen die gedaan moeten worden, of die nu belangrijk zijn of niet. En er zijn altijd wel ideeën die door mijn hoofd zwerven, bijvoorbeeld voor verhalen. Toen ik deze site begon, dacht ik dat twee keer in de week een artikel plaatsen makkelijk moest lukken, maar inmiddels weet ik wel beter. Soms heb ik gewoon alleen inspiratie voor andere dingen dan blogartikelen. Of ik heb het te druk met werk, studie, schrijven, sociaal leven, andere hobby’s, vakanties, enzovoort. Daarom heb ik besloten de druk er voor mezelf af te halen en te focussen op één artikel per week. En als het niet lukt of als ik een keer echt geen zin heb (winterdip en zo), post ik gewoon niks. Want ja, het moet voor mij natuurlijk ook leuk blijven.

2. Dat ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ niet altijd opgaat

Op het YA Summer Camp van dit jaar waren we maar met acht deelnemers, maar was het daardoor minder leuk? Helemaal niet. Doordat de groep zo klein was, had je juist veel meer contact met iedereen in plaats van met een paar mensen heel veel en met de rest weinig. De appgroep is nog steeds actief en er worden regelmatig plannen gesmeed om samen activiteiten te ondernemen. Mag ik alsjeblieft terug naar afgelopen zomer?
IMG-20170725-WA0019

3. Dat ik in staat ben tot het hebben van een normale liefdesrelatie

Misschien klinkt dit een beetje raar, maar ik heb heel lang getwijfeld of ik wel geschikt was om een relatie aan te gaan. Door mijn asperger ben ik nogal slecht in sociale situaties en vermijd ik die vaak liever. Niet erg handig als je ooit de liefde van je leven hoopt te ontmoeten natuurlijk. Gelukkig was daar mijn beste vriendin, die me probeerde te koppelen aan een van haar collega’s. Met succes. We zijn nu zeven maanden samen en er zijn nog geen autismegerelateerde problemen op ons pad gekomen. Hopelijk lukt het volgend jaar om dat voort te zetten.

4. Dat de btw-aangifte helemaal niet zo moeilijk is

Toegegeven, ik heb bij mijn laatste aangifte mogelijk iets fout gedaan, maar normaal gesproken is de btw-aangifte echt niet moeilijk. Dat weet ik sinds ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dus ieder kwartaal aangifte moet doen. En dat ik me heb kunnen inschrijven, dat kwam dan weer doordat ik een doel voor ogen had en daar gewoon voor gegaan ben. Hier kan ik volgend jaar zeker nog meer mee doen, maar ik ben blij dat ik de eerste stappen gezet heb.

5. Het vinden van een huis is juist wel heel moeilijk

Begin vorig jaar had ik me al ingeschreven bij www.thuisinlimburg.nl, dé site voor iedereen die op zoek is naar een sociale huurwoning in Limburg. Dit jaar ben ik begonnen met reageren op huizen. In eerste instantie was ik bang dat het te snel zou gaan, maar dat waren zorgen om niks. Bijna een jaar later heb ik nog steeds geen huis gevonden en ik weet niet of dat snel zal gebeuren. Nooit geweten dat er zo veel mensen in Limburg willen wonen. Ik blijf dus nog even lekker doorgaan met reageren in de hoop dat ik ergens volgend jaar kan verhuizen. En anders kan ik altijd nog diehard gaan sparen voor een koophuis. Dat is dit jaar namelijk tot een realistisch plan B geworden.

6. Een heleboel interessante dingen over de Nederlandse taal IMG-20171019-WA0002[1].jpg

Mijn taalgevoel is altijd al goed geweest, maar omdat ik nu officieel ondernemer ben wilde ik dat ook kunnen bewijzen. Daarom ben ik de korte LOI-opleiding Taalkunde gaan volgen. Het is fijn om weer even alles op te halen en dieper in te gaan op onderwerpen die op de middelbare school maar vluchtig behandeld werden. Als iemand me nu vraagt waarom iets op een bepaalde manier wordt geschreven, kan ik dat tenminste logisch beargumenteren in plaats van te antwoorden met ‘dat voelt gewoon goed’.

Een aantal belangrijke levenslessen, en daar zullen er volgend jaar ongetwijfeld weer een paar bij komen. Heb jij dit jaar iets belangrijks geleerd?