Schrijven

Levenswerken

Ergens op mijn laptop staat een mapje vol onafgemaakte verhalen. Lopende projecten die in verschillende stadia van ontbinding verkeren; aan de een wordt nog dagelijks gewerkt en de ander ligt al maanden in comateuze toestand. Maar er is één speciaal soort verhalen die altijd op de achtergrond sluimeren. Dit noem ik mijn levenswerken (credits voor de term gaan naar Suze van Dam).

Ik heb altijd een of twee levenswerken. Dit zijn de verhalen die ik op dat moment het liefst tot een boek verworden zie. Het zijn de projecten die naar mijn idee het meeste potentie hebben en waarvoor ik alles wil doen om het beste uit ze te halen. In de loop der tijd komen er nieuwe verhalen met de levenswerkstatus bij en zijn er andere die van hun voetstuk af vallen. Kan gebeuren

IMAG0080Op dit moment heb ik ook twee levenswerken. Het eerste is een verhaal dat nog nergens op internet te lezen is, over een autistisch meisje dat haar eerste relatie krijgt. Ik heb het ingezonden voor de schrijfwedstrijd van uitgeverij Q, maar wist toen al dat er nog veel aan moest gebeuren. Daar ben ik nu dus mee bezig. Ik werk personages beter uit, doe meer research en denk na over de verhaallijnen. Op deze manier hoop ik dat het verhaal ooit wél de ogen van lezers bereikt.

Mijn tweede levenswerk van het moment is ‘Trauma’s van een popprinses’, dat al (deels) op Wattpad en Sweek te vinden is. Dit verhaal heeft een deel van zijn bijzondere status te danken aan het feit dat ik in 2010 begon aan een hele slechte eerste versie en ik vervolgens in 2016 een vrij oké derde (of vierde, ik was hier de tel al kwijt) versie wist af te ronden. Ruim zes jaar om een verhaal af te maken dus, en ik ben bereid er nog veel meer jaren aan op te offeren. Volgens een van de lezers moet er meer emotie in. Dit is een van mijn zwakke punten, maar ik zal mijn best doen. Het is het belangrijkste aandachtspunt voor versie drie miljoen – dit getal is een schatting, maar het zit vast in de goede richting.

Twee verhalen die voor mij op dit moment net een beetje meer betekenen dan de rest dus. Maar dat kan over een paar maanden weer heel anders zijn. Misschien is er dan wel een nieuw project dat zo uniek en fantastisch lijkt dat dát mijn eerste uitgegeven boek moet worden. Je weet maar nooit

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat er ondanks al die verhalen die door mijn hoofd zoemen altijd een paar projecten zijn die een speciaal plekje hebben. Waarvan de personages aanvoelen als goede vrienden omdat ze al zo lang in mijn hoofd wonen dat het lijkt alsof ze een eigen leven hebben. Personages over wie ik mijn familie en vrienden wil vertellen, om vervolgens weer te beseffen dat ze helemaal niet echt zijn. Van wie ik soms zou willen dat ze echt bestaan, zodat ik niet degene hoef te zijn die met bloed, zweet en tranen hun verhalen op papier brengt. Maar juist die bloed, zweet en tranen maken het ook zo veel waard.

Einde bericht. Ik ga snel weer verder aan mijn levenswerken.

(PS Ik heb gisteren pas uitgevonden hoe ik de reacties op deze site kan zien. Als ik niet op je reactie gereageerd heb o.i.d. dan is dat dus niks persoonlijk, maar gewoon een gevolg van het feit dat ik zo technisch gehandicapt ben.)

2 gedachten over “Levenswerken

Reacties zijn gesloten.