Lezen

(recensie) Kathanrine McGee – Duizend hoog

In het New York van de toekomst staat een toren van duizend verdiepingen. Hoe hoger in de Toren je woont, hoe hoger je sociale status. Maar wat het nummer van je verdieping ook is, iedereen heeft zo zijn eigen problemen.  thumbnail_IMAG0003.jpg

Wanneer je de proloog van dit boek leest, wil je meteen weten wie degene is die van de Toren naar beneden stort. Gaandeweg het lezen blijkt elk personage wel een mogelijke reden kan hebben om van de Toren te springen of geduwd te worden. Pas op het allerlaatste moment weet je wie het daadwerkelijk is. Het enige wat ik me hierbij afvroeg: als iemand van de duizendste verdieping naar beneden stort, valt die dan niet te pletter op het dak van een lagere verdieping? Gezien de Toren op de duizendste verdieping veel smaller is dan op de begane grond zou dat me logischer lijken.

In het boek volg je verschillende personages, die allemaal hun eigen problemen hebben. Wat ik fijn vond, was dat zelfs de perfecte Avery een geheim heeft. Toch leefde ik meer mee met de personages uit de lagere delen van de Toren, zoals Rylin, Watt en Mariël. Zij hebben niet het geld waarmee ze alles op kunnen lossen, dus ga je automatisch al meer met hen meeleven. Dat was bij mij zo, in ieder geval. Er waren voor mijn gevoel in het begin wel onevenredig veel hoofdstukken over Avery. Later werd dat voor zover ik me herinner wel rechtgetrokken. Mijn minst favoriete personage was Leda. Ik vond haar gewoon echt een gemeen, jaloers kreng.

Het is superinteressant om te zien hoe McGee de toekomst heeft vormgegeven. Je staat er niet zo bij stil hoeveel de wereld kan veranderen in honderd jaar, totdat je je er vol in onderdompelt. Het is logisch dat dingen als de manier van communiceren en het doen van boodschappen door de jaren heen evolueren. Je merkt dat de schrijfster daar echt over heeft nagedacht. Het lijkt me ontzettend moeilijk om al die technologische ontwikkelingen te moeten beredeneren.

Al met al was ‘Duizend hoog’ een vermakelijk boek. Ik hoorde dat er een vervolg komt en dat wil ik zeker ook lezen. Het einde biedt genoeg kansen voor het tweede deel, dus ik ben erg benieuwd hoe de schrijfster dat gaat uitwerken.

Aantal sterren: 4
Uitgeverij: Moon
Bladzijden: 431