Muziek

Bejaarde rockers, Finse bands en Europese vlaggen: mijn muzieksmaak

Of het nou een van mijn autistische trekjes is of niet, ik heb een fascinatie met muziek. Omdat ik waarschijnlijk nog veel blogartikelen zal wijden aan deze fascinatie, leek het me leuk (en misschien handig) om eerst even te bespreken wat mijn muzieksmaak nou eigenlijk is.

Mannelijke artiesten

Hier gebruik ik wel heel mooi meervoud, maar voor mij is er eigenlijk maar één mannelijke artiest die ertoe doet. Zijn naam is Bruce Springsteen. Een huisvriend van mijn familie, ook al weet hij dat zelf niet. Hoewel ik hem op mijn elfde stiekem al leuk vond, ging ik zijn muziek pas veel later waarderen. Mijn lievelingsnummers zijn ‘Dancing in the dark’ en ‘Radio nowhere’ omdat die een speciale betekenis voor me hebben, maar deze man heeft zoveel goede nummers gemaakt dat het verder moeilijk is om een selectie te maken. Neem bijvoorbeeld ‘Born to run’ of ‘The river’ of ‘Badlands’. Om nog maar niet te spreken over ‘No surrender’, ‘Darlington County’ en ‘Death to my hometown’. Nummers over echte mensen die tienermeisjes bezwangeren of slachtoffer worden van de economische crisis. Prachtig.

Vrouwelijke artiesten

Mijn absolute favoriete vrouwelijke artiest is Natalia Kills. Wat ik tot nu toe over haar persoonlijkheid heb gelezen, spreekt me niet zo aan, maar haar muziek wel. Ogenschijnlijk vrolijke nummers die dan stiekem toch over zaken als huiselijk geweld gaan. Andere favoriete vrouwen zijn Amy Macdonald, Aura Dione, Maria Mena, Lady Gaga en Rachel Platten.

Bands

Over mijn favoriete band hoef ik ook niet na te denken. Dat is Sunrise Avenue uit Finland, een band die in Duitsland mateloos populair is. Daar scoorden ze het meest gedraaide nummer op de radio in 2011 met ‘Hollywood hills’. Dit is meteen ook een van mijn lievelingsnummers aller tijden. Mijn andere favoriete bands zijn Toto, Keane, Simple Plan en Bastille. In die volgorde zo ongeveer, ja. Overigens vind ik een boyband op z’n tijd ook wel leuk (lees: Backstreet Boys en Westlife). En om het rijtje met groepen helemaal af te ronden, móét ik ook even mijn favoriete dance-act ooit noemen: Cascada.

Evenementen

Wie mij een beetje kent, weet dat er op muziekgebied één evenement is waar ik voor leef en dat is het Songfestival. Elk jaar in mei ben ik niet voor de televisie weg te branden en ook de rest van het jaar volg ik al het nieuws omtrent Europa’s grootste muziekshow op de voet. Mijn lievelings-Songfestivalliedje aller tijden is ‘Drip drop’ van Safura, Azerbeidzjan 2010.

Uiteraard is dit niet het enige festival waar ik weleens aandacht aan besteed. Naar Nederlandse festivals ben ik eigenlijk al een tijdje niet meer geweest (mijn laatste Pinkpop was 2011), maar de laatste jaren staat er wel steevast een tripje naar het buitenland op het programma. Daardoor ben ik bijvoorbeeld op Rock Werchter, Werchter Classic, T in the Park en V Festival geweest.

Overig

Buiten bovengenoemde artiesten luister ik eigenlijk meer naar afzonderlijke nummers dan naar artiesten op zich. Een van mijn lievelingsliedjes is bijvoorbeeld van een zangeres naar wier andere nummers ik nooit luister. Het gaat hier om ‘T-shirt’ van Shontelle. Een ander nummer in deze categorie is ‘Kayleigh’ van Marillion.

Nu weet je dus welke muziek ik leuk vind. Zit er iets tussen waar jij ook van houdt of heb je een hele andere muzieksmaak?