Overig

13 redenen om naar het YA Summer Camp te gaan

41Nee, ik word niet betaald om reclame te maken voor Storm Publishers. Ik heb alleen al twee geweldige edities van hun schrijfkamp achter de rug en wil hiermee duidelijk maken waarom jullie ook moeten komen.

 1. Er zijn alleen maar mensen die van boeken houden. Voor een echte boekenliefhebber is deze ene zin natuurlijk genoeg en zou het artikel hier kunnen stoppen, maar voor de zwevende kiezers onder ons zal ik het toch nog even afmaken. Goed, je kunt dus de hele dag fangirlen met lotgenoten. Wat is er beter dan dat?
 2. Je bent de hele dag met je hobby bezig. Het idee van workshops volgen kan een beetje klinken als school terwijl je vakantie hebt, maar die workshops gaan wél over iets waar je echt wat over wilt leren. Dat is toch geen straf? Daarnaast kijkt niemand er vreemd van op als je constant zit te schrijven of te lezen.
 3. De workshops worden ook nog eens verzorgd door leuke mensen. Zo kwam het eerste jaar Lisette Jonkman langs, die onderweg verdwaalde en ons bij aankomst daarom meteen aan het lachen maakte met haar avonturen. Verder moet je denken aan workshops van bijvoorbeeld Chinouk Thijssen en Jen Minkman.
 4. Het eten is goed. Gezien het een eerste levensbehoefte is, lijkt dit me een belangrijke reden. Met goed eten bedoel ik dat je elke dag drie maaltijden voorgeschoteld krijgt die prima te eten zijn en een zekere voedingswaarde bevatten. Zo hebben we vorig jaar bijvoorbeeld nasi en pasta gegeten (en ook een keer friet, maar één keertje moet kunnen, toch?). Bovendien kun je het gerust bij de leiding aangeven als je iets niet lust en dan denken zij mee over een oplossing.
 5. Nu we het toch over de leiding hebben… die is awesome en doet gewoon lekker mee met de kampgangers. Midden in de nacht gaan wandelen? Doen ze gewoon. Een potje capture the flag spelen á la Divergent? De leiding doet even fanatiek mee als de rest. Hartstikke gezellig dus.
  02
 6. Dat brengt me meteen op de funactiviteiten, want je bent dus echt niet de hele dag bezig met workshops volgen en schrijven. Er worden ook genoeg andere activiteiten georganiseerd. Zoals dus capture the flag of een high tea. Tijdens het eerste kamp in 2015 gingen we zelfs boogschieten, wat echt heel cool was.
 7. Je sluit nieuwe vriendschappen. Met elkaar op een kamer slapen, schept toch een band. Of midden in de nacht samen proberen naar Duitsland te lopen. Of foto’s maken bij een wegwijzer. Of een tijdschrift delen. Of bijna het brandalarm laten afgaan. Je snapt het wel: de kampbende is een gezellige groep meiden die ook na deze ene week met elkaar in contact blijft.
 8. Je wordt een gepubliceerd auteur. Echt waar, want na het kamp ontvang je een verhalenbundel met daarin verhalen van alle deelnemers en dus ook van jou! Hoe cool is het om iets wat je zelf geschreven hebt in een boek te zien staan? Nou?
 9. O ja, over boeken gesproken, die kun je op het kamp ook kopen. Alle boeken van Storm Publishers zijn er te koop, plus boeken van andere schrijvers die langskomen. Daarnaast kun je ook nog eens toffe T-shirts kopen.
 10. Voor de mensen die niet hun hele salaris/studiefinanciering/zakgeld kunnen uitgeven aan boeken, vallen er ook dingen te winnen. Zo won ik tijdens het eerste kamp een boek van Chinouk Thijssen. 04.jpg
 11. Er worden mooie foto’s gemaakt. Vorig jaar hadden we een heuse boekenfotoshoot waarbij Michael Mandersloot ons allemaal op z’n boekigst vastlegde. De foto’s in deze blogpost zijn dan ook allemaal van hem.
 12. Ook dit jaar, wanneer het kamp in Markelo zal plaatsvinden, kunnen we weer gebruik maken van leuke faciliteiten. Zo is er een waterplas om in te zwemmen met een heus strand erbij en kunnen we onszelf weer vermaken met een springkussen.
 13. Ondanks alle bovengenoemde redenen is het eigenlijk gewoon een ervaring die niet te beschrijven is. Als ik terugdenk aan het YA Summer Camp smelt mijn hart gewoon een beetje van alle mooie herinneringen en leuke mensen. Dat moet je zelf meegemaakt hebben om het te kunnen begrijpen.

Kom jij dit jaar ook?