Muziek

Op de playlist… Songfestival 2019

Jaa, daar is-ie weer! Het grootste liedjesfestijn ter wereld vindt voor de vierenzestigste keer plaats en dus is het tijd om mijn top tien van dit jaar weer het wijde web op te slingeren. Lees verder en ontdekt wat mijn absolute favorieten van deze editie zijn.

1. Ierland: Sarah McTernan – 22 (tweede halve finale)

Nee, deze zag ik zelf ook niet aankomen. Een aantal weken geleden deed ik online een quiz met een titel die iets was van ‘Welke inzending van 2019 ben jij?’ Toen mijn eindscore me vertelde dat ik Ierland was, was ik best teleurgesteld. Ik had dat nummer op dat moment nog nooit gehoord, alleen kleine fragmentjes in favorietenvideo’s van fans op YouTube. Ik kon me niet voorstellen dat dit mijn favoriet zou worden en was teleurgesteld in de quiz. Totdat ik ‘22’ vond op Spotify en het voor de eerste keer helemaal luisterde. Het was een instant verslaving en die is nog steeds niet helemaal voorbij.

2. Tsjechië: Lake Malawi – Friend of a friend (eerste halve finale)

Voordat Ierland mijn favoriet werd, had ik een heel duidelijke nummer 1 en dat was Tsjechië. Nu zijn ze dus afgezakt naar de tweede positie in mijn ranglijst. Eerlijk gezegd vind ik ‘Friend of a friend’ een behoorlijk radiovriendelijk nummer dat ook zo op Q Music gedraaid zou kunnen worden. Het heeft wel iets weg van de sound van The Wombats. Dit is al het tweede jaar op rij dat Tsjechië het goed doet bij mij en ik ben dan ook heel benieuwd wat ze in de toekomst allemaal nog zullen sturen.

3. Zwitserland: Luca Hänni – She got me (tweede halve finale)

Hoewel Zwitserland het allereerste Songfestival ooit won, hebben ze het recentelijk niet meer bijzonder goed gedaan. Daar zou dit jaar weleens verandering in kunnen komen in de vorm van Luca Hänni. Ook dit is een nummer dat niet zou misstaan op de radio. Ik zie het al voorbijkomen in een zomerhitplaylist of iets dergelijks. Want het klinkt dus inderdaad lekker vrolijk en zomers.

4. Finland: Darude ft. Sebastian Rejman – Look away (eerste halve finale)

Ja, dit lees je goed. Finland is op de Cascada-toer gegaan. Ze hebben de enige echte Mr. Sandstorm gekozen om hun land te vertegenwoordigen, met hulp van zanger Sebastian Rejman. Dit heeft geresulteerd in ‘Look away’, een nummer dat een beetje een hersenloze meezinger is maar daardoor wel lekker blijft hangen. In de polls doet Finland het niet zo goed, maar ik verwelkom Darude met open armen op het Eurovisiepodium.

5. Cyprus: Tamta – Replay (eerste halve finale)

Het nummer van Cyprus vind ik wel enigszins vergelijkbaar klinken met hun inzending van vorig jaar. Is dat erg? Absoluut niet. Vorig jaar werden ze tweede met Beyoncé-kloon Eleni Fourreira en ik ben heel benieuwd wat hun score voor dit jaar zal zijn. Begint het trouwens al op te vallen dat mijn favorieten allemaal heel dansbare nummers zijn? Ik hoef deze lijst bijna niet eens af te maken, want als je weet wat de inzendingen voor dit jaar zijn dan kun je de volgende zes nummers waarschijnlijk al voorspellen.

6. Italië: Mahmood – Soldi (finale)

Italië is een van die landen die stug vasthouden aan hun eigen taal. En toevallig vind ik het Italiaans een hele mooie taal, dus dat komt goed uit. Dit is een van die nummers waarbij ik zou willen dat ik keihard kon meezingen, maar ja, taalprobleempje. Het handgeklap in het refrein klinkt in ieder geval aanstekelijk. Net zoals bij alle voorgaande nummers kost het me dan ook moeite om stil te blijven zitten. (Word ik al saai? Ja hè?)

7. Spanje: Miki Nuñez – La venda (finale)

Er was een periode toen ik vijftien was dat ik helemaal into de Spaanse taal was. Dit vrolijke nummer van Miki Nuñez brengt me terug naar die tijd. De 23-jarige Spanjaard haalt de zomer naar Tel Aviv. Ik ben heel benieuwd hoe vrolijk het er op het podium allemaal uit gaat zien.

8. Zweden: John Lundvik – Too late for love (tweede halve finale)

Zweden kan bijna niet ontbreken in mijn lijstje. Dit Scandinavische land pakt het Songfestival dan ook zo groots en serieus aan dat het geen wonder is dat ze telkens weer hoog scoren. Ook dit jaar brengen ze een fijn popnummer dat zeker weten de finale haalt. En aangezien we het hier over Zweden hebben, ben ik ook heel benieuwd hoe de staging eruit gaat zien.

9. Wit-Rusland: Zena – Like it (eerste halve finale)

Hoe dit gebeurd is, weet ik eigenlijk nog steeds niet. Wit-Rusland is meestal niet bepaald mijn favoriete land (afgezien van 2007 en 2015), maar ergens in het proces van het maken van mijn 2019-ranglijst zijn ze op de negende plaats beland. Misschien ook wel juist doordat ik dit niet van ze verwacht had. Ik moet wel zeggen dat ik de coupletten leuker vind dan het refrein. Dat is een beetje te veel van hetzelfde.

10. Verenigd Koninkrijk: Michael Rice – Bigger than us (finale)

Dit is een vrij rustig nummer voor mijn doen. Hier vind ik het refrein juist wel heel mooi. Hopelijk weet hij het live net zo krachtig te zingen. Leuk feitje is dat de eerder genoemde John Lundvik aan dit nummer mee heeft geschreven. Goed bekeken van de Zweed, want hij staat dus hoe dan ook in de finale.

Wat zijn jouw favorieten voor dit jaar?