Muziek

Songfestival 2018: Mijn top 10

Als er iets is waar ik een obsessie mee heb (naast eten) dan is dat het Eurovisie Songfestival. Het hele jaar kijk ik ernaar uit en als het dan bijna zover is, staat de cd van dat jaar op repeat. Dit jaar vindt het grootste liedjesfestijn ter wereld plaats op 8, 10 en 12 mei in Lissabon. Hoog tijd dus om eens mijn top 10 door te nemen.

1. Nederland: Waylon – Outlaw in ‘em (tweede halve finale, nummer 8)

Jazeker, Nederland is mijn favoriet. Voor Waylon betekent dit helaas weinig goeds, want mijn favoriet wint eigenlijk nooit (uitgezonderd 2011). Ik vind dit gewoon een heerlijk nummer dat niet lijkt op andere inzendingen voor het Songfestival. Het heeft tempo, het heeft iets van country, je kunt het meezingen… Voor mij heeft het gewoon alles. Ik hoop dat Europa er voor één keer net zo over denkt, maar gezien Nederland altijd heel weinig doet aan promotie en zo, houd ik mijn hart vast.

2. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie to me (eerste halve finale, nummer 5)

Een land dat wél kans maakt om te winnen is Tsjechië. Op dit moment staan ze derde bij de bookmakers en daarmee is het mijn hoogst scorende favoriet tot nu toe. Een collega van me die ook helemaal gek is van het Songfestival noemt Mikolas Josef nog wel eens de Tsjechische Justin Bieber. Op sommige punten snap ik haar vergelijking wel, maar zijn nummer klinkt gewoon heel erg lekker. Ik kan nauwelijks stil blijven zitten als ik het hoor en meestal doe ik dat dan ook niet. Zou dit dan het eerste jaar zijn dat Tsjechië wint? Ik zou het niet erg vinden in ieder geval.

3. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off (tweede halve finale, nummer 15)

Een land dat bijna standaard in mijn favorietenlijstje staat is Zweden. Met hun gelikte, megapopulaire voorronde kan het dan ook bijna niet anders dan dat dit land iets leuks instuurt. Ook dit jaar is dat weer gelukt. En ik weet dat ik bij Tsjechië ook al heb aangegeven niet stil te kunnen blijven zitten, maar dat is bij dit nummer misschien nog wel erger. ‘Dance you off’ klinkt alsof het zo op de radio zou kunnen komen, behalve dan dat de Nederlandse radio dit soort muziek meestal niet zo serieus neemt. Toch zou het nummer zo door Justin Timberlake gemaakt kunnen zijn. Dus, Radio 538, zullen we afspreken dat dit even een hit wordt?

4. Azerbeidzjan: Aisel – X my heart (eerste halve finale, nummer 1)

Er was een periode dat Azerbeidzjan bij mijn favoriete landen hoorde. Dit veranderde in 2012, maar nu beginnen ze zich weer langzaam terug mijn favorietenveld in te werken. Toen ik de naam van de zangeres hoorde, was ik heel enthousiast omdat ik dacht dat het dezelfde was als in 2009. Helaas was het alleen maar een naamgenootje, maar ze heeft wel een goed liedje uitgekozen. Dit blijft hangen. Het is lastig in te schatten wat de rest van Europa van iets zal vinden, maar een plek in de finale moet toch wel lukken.

5. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy (finale)

Frankrijk stond al op mijn nummer 5 voordat ik het verhaal achter het nummer kende, maar nu raakt het me alleen maar nog meer. Het gaat over een vluchtelingenbaby en is gebaseerd op het verhaal van de Nigeriaanse Taiwo Yussif. Zij werd als hoogzwangere bootvluchteling uit het water gered en beviel nog op de reddingsboot naar Sicilië van haar dochtertje Mercy. Kilometers verderop zat in Parijs het duo Madame Monsieur aan nieuwe muziek te werken. Ze zagen een foto van het pasgeboren meisje op Twitter en dat raakte ze zo dat ze er iets mee wilden doen. Het resultaat is een nummer dat dus niet alleen een goed verhaal erachter heeft, maar ook nog fijn in het gehoor ligt. Mogen er maar veel punten naar Frankrijk gaan.

6. Finland: Saara Aalto – Monsters (eerste halve finale, nummer 15)

Als ik aan het poetsen ben en dit nummer komt voorbij dan gaat het rolluik dicht. Zo kan de buurt tenminste niet zien hoe spastisch ik op dat moment door de kamer dans. Want ja, dat doe ik. Een tijdje terug las ik ergens iemand het omschrijven als een 2009-sound. Dat is misschien ook wel een beetje zo en daarom past het perfect bij zo’n nostalgisch iemand als ik.

7. Zwitserland: Zibbz – Stones (eerste halve finale, nummer 17)

Wat zal ik eens zeggen over Zwitserland? Ze staan schrikbarend laag bij de bookmakers en dat begrijp ik niet. Ik vind het wel een stoer nummer. Geen winnaar, maar ook zeker niet slecht. Ik hoop dan ook stiekem dat er een wonder gebeurt en dit toch de finale haalt.

8. Denemarken: Rasmussen – Higher ground (tweede halve finale, nummer 5)

Nog een land dat het vaak wel goed doet bij mij is Denemarken. ‘Higher ground’ klinkt een beetje als een soundtrack voor een of andere rampenfilm. Door de dramatische aanzwelling voor het refrein doet het me altijd een beetje aan ‘Titanic’ denken. Als hier een goede act bij zit, zie ik het wel doorgaan naar de finale.

9. Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente (finale)

Italië is een recente toevoeging aan mijn standaardfavorieten. Na Francesca Michelin en Francesco Gabbani sturen ze wederom iets in dat zeer fijn in het gehoor ligt. Maar zeg nou zelf, alles klinkt toch ook eigenlijk mooier in het Italiaans? Hm, misschien moet ik volgend jaar maar eens naar het festival van San Remo gaan.

10. Duitsland: Michael Schulte – You let me walk alone (finale)

De Duitse inzending vertelt het verhaal van een jongen met een overleden vader. ‘You let me walk alone’ is een vrij rustig nummer van een gitaarspelende jongen. Hier kan live eigenlijk maar vrij weinig aan fout gaan. Niet dat Duitsland het nodig heeft, want ze staan toch al in de finale. Winnen gaat het ook niet, dus laten we vooral hopen dat ze voor de verandering een keer niet laatste worden.

Eigenlijk is een top 10 nog te weinig om te bespreken. Ik vind Hongarije, Polen, Australië, Oostenrijk en Griekenland bijvoorbeeld ook leuk. Laat vooral even hieronder weten wat jouw favorieten zijn, want ik kan hier eindeloos over fangirlen. Dus, wie moet er douze points krijgen?