Overig

YA Summer Camp 2017

Dit jaar vond het YA Summer Camp van Storm Publishers plaats in Markelo. Van 24 tot en met 28 juli werden de deelnemers onderworpen aan workshops, afgewisseld met de nodige funactiviteiten. Wat gebeurde er deze week allemaal?

Maandag

Veel te vroeg arriveerde ik op maandagmiddag bij de Bovenberg, de accommodatie van dit jaar. Terwijl Jessica een aantal kampgangers van het station haalde, hielp ik uitgeefster Natasja met het voorbereiden van het avondeten. Natasja vertelde me dat er dit jaar maar een klein groepje was, waarna de deelnemers een voor een binnendruppelden. IMG-20170725-WA0019
Nadat we ons allemaal hadden geïnstalleerd en de eerste wandeling van het kamp gemaakt was, was het tijd voor een voorstelrondje. Er waren dit keer acht deelnemers (Thirz, Floor, Jette, Catherine, Tirza, Jennifer, Suzan en ik) en twee leidsters (Natasja en Jessica). Een klein groepje, maar wel heerlijk om veel ruimte te hebben op de slaapzaal. Ook kregen we een zeer goedgevulde goodiebag. Naast potloden, pennen en de enige echte Storm Publishers-schoolagenda zat hier ook het boek ‘Zomer’ van Lis Lucassen in. Dit boek zou op donderdag onderwerp zijn van de leesclub.
De pastasalade van Natasja (en een heel klein beetje van mij) was weer een regelrechte hit en om acht uur was het alweer tijd voor de eerste workshop. Jennefer Mellink kwam het met ons hebben over het schrijven van een spannend kort verhaal. Ook werd er nog wat gelezen, want hoe krijgen we anders ‘Zomer’ uit voor donderdag? De eerste dag was alvast geslaagd.

Dinsdag

De dinsdag begon met de aankomst van Marijke F. Jansen na het ontbijt. Zij gaf een workshop over het principe show, don’t tell. Mijn schrijfdip werkte niet echt mee, maar uiteindelijk schreef ik toch best een leuke scène. IMAG0050.jpg
Na de lunch was het tijd om mokken te versieren. Met porseleinstiften bewerkten we witte mokken met boekige quotes en andere versieringen. Vooral donkerblauw was een erg gewilde kleur.
Het avondeten bestond uit nasi met kip en satésaus. Vervolgens stond er een avondwandeling op het programma. We kochten een lekker ijsje en trokken daarmee het bos in. Onze zwerftocht leidde niet altijd de goede kant op, maar bracht ons wel op een paar prachtige plekken. Op een daarvan maakten we een groepsfoto. Terug bij het kamphuis werd ik overgehaald om mee weerwolven te spelen, iets waarvan ik vorig jaar zei het nooit meer te willen doen. Desondanks was het erg gezellig en heb ik nu mijn eerste ervaringen als weerwolf achter de rug.

Woensdag

Op woensdagmorgen stond er vrije tijd op het programma en het was eindelijk opgehouden met regenen, dus besloten we te gaan zwemmen. Daar stond ik dan bij het meertje, samen met Floor, Jette en Thirz. Het was even wennen aan het water – zo warm was het nou ook weer niet – maar uiteindelijk doken we erin en hadden we dikke pret met het vlot en de watertrampoline. Later lukte het ons zelfs om zowel Natasja als Marijke het water in te praten. IMG-20170726-WA0002
Na een douchebeurt en een lunch was het tijd voor de workshop ‘Hoe voorkom je een writer’s block?’ door Chinouk Thijssen. Heel leuk om haar ook weer te zien en haar workshop kwam voor mij precies op het goede moment. Ze bleef hangen voor de high tea, die even lekker als ongezond was. Ondertussen konden we boeken kopen bij Natasja. Wat een fijne middag.
Ook vandaag was het avondeten – pasta – weer heerlijk. Daarna kroop ik lekker in een hoekje om verder te lezen in ‘Zomer’. En ja hoor, net toen ik bij de seksscène was ging het brandalarm af. Gelukkig bleek er niks aan de hand te zijn, er was alleen ergens een batterij leeg of zo.
De avondactiviteit bestond uit een potje ‘Wat ben ik?’. Erg lastig om te raden welk voorwerp een ander op je hoofd heeft geplakt. Het spel leidde dan ook tot frustratie van velen. Naderhand in bed lieten we net zo lang het licht aan tot Suzan haar boek uit had en toen was er weer een fijne dag ten einde.

Donderdag

IMG-20170727-WA0004Op donderdagmorgen vond de leesclub van ‘Zomer’ plaats. Een erg leuke ervaring, want door met anderen over een boek te praten krijg je weer allemaal nieuwe inzichten. Persoonlijk geef ik het boek drie sterren, ik vond ‘Hitte’ en ‘Razend’ leuker.
De lunch was vandaag een speciale gelegenheid, want Floor had aangeboden pannenkoeken te bakken, Superleuk en ook heel gezellig (bijvoorbeeld toen Thirz en Catherine ons trakteerden op een keukenconcert met ‘Amnesia’ van 5 Seconds of Summer). Doordat we maar met een klein groepje waren, was er veel meer ruimte voor dit soort eigen initiatieven.
’s Middags was het de beurt aan oude bekende Michael Mandersloot om een workshop te geven. Hij liet ons drie eerste hoofdstukken lezen en aan de hand daarvan moesten we criteria bedenken waar een goed eerste hoofdstuk aan moet voldoen. Vervolgens was het aan ons om het slechte voorbeeld te herschrijven tot iets beters. Omdat de hoofdpersoon uit dat verhaal Jennifer heette en we er ook eentje in de groep hadden, was het lastig om serieus te blijven. Toch kwamen we tot een aantal leuke stukjes, vooral dat van Catherine was bewonderenswaardig goed.
De workshop werd gevolgd door een fotoshoot bij het meer, in de speeltuin en bij Jessica’s auto. Hierna was het tijd voor het avondeten: friet. Als toetje kochten we maar weer eens een ijsje.
Als avondactiviteit gingen we met z’n allen een verhaal verzinnen. Dit liep echter al snel uit de hand en dus besloten we te stoppen. Tijd voor nog een laatste wandeling. Nadat we hadden staan wachten op Jennifer, die gewoon buiten zat, trokken we in de schemering het bos in. Tijdens de wandeling kwamen we langs een wei met lama’s, erg grappig om IMG-20170727-WA0022een keer te zien. Na een tijdje werd het alleen erg donker en waar moesten we nou precies heen? Een deel van de groep liep vrolijk te zingen, maar op dat moment vond ik de situatie helemaal niet grappig. Suzan vroeg zich zelfs af of de eigenaar van de Bovenberg vaak verdwaalde mensen uit het bos moet halen. Gelukkig vonden we uiteindelijk toch de bewoonde wereld weer terug. Na alvast wat dingen ingepakt te hebben gingen we moe maar voldaan slapen.

Vrijdag

De vrijdag begon met het vreemde fenomeen dat om zes uur iedereen (behalve Floor) al wakker was. Dit slaaptekort zorgde er wel voor dat we rustig op konden ruimen. Nadat we afscheid hadden genomen van Suzan en Thirz, die naar het station gebracht moesten worden, besloten we nog een potje te weerwolven. Dit potje werd echter nooit afgemaakt, want langzaam maar zeker werd iedereen opgehaald. Vele knuffels markeerden het eind van een geweldige week.

Dit was mijn derde Storm-kamp en ieder jaar is het weer een onvergetelijke ervaring. Ik hoop dat het nog vaak georganiseerd wordt en dat ik er al die keren bij mag zijn. YA Summer Camp for life!

(Foto’s gemaakt door Natasja, Marijke, Jette en mij.)

Een gedachte over “YA Summer Camp 2017

Reacties zijn gesloten.