Muziek

Songfestival 2017: mijn top 10

Volgende week is het weer tijd voor Europa’s grootste geteleviseerde liedjesfestival. Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik hier een groot fan van en daarom stel ik mijn top 10 alvast aan je voor. (De titels linken overigens naar de videoclips.)

1. Italië: Francesco Gabbani – Occidentali’s karma (finale, zaterdag)

Dit is de nummer 1 favoriet bij de bookmakers en ik snap wel waarom. Het is een supervrolijk liedje waarop je gewoon niet stil kunt blijven zitten. Sinds Italië in 2011 weer mee is gaan doen zijn ze een paar keer in de buurt van de winst geweest, maar dit jaar zouden ze hem zomaar eens kunnen pakken. En dat vind ik helemaal niet erg.

2. Noorwegen: Jowst – Grab the moment (tweede halve finale, donderdag, nummer 13)

Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, wist ik al dat het hoog zou eindigen op mijn favorietenlijstje. Het heeft echt zo’n inspirerende vibe die zegt van ‘en nu ga ik schijt hebben aan de rest van de wereld en mijn dromen waarmaken’. Daar hou ik wel van. Ik hoop dat dit nummer me ook helpt mijn dromen waar te maken.

3. Zwitserland: Timebelle – Apollo (tweede halve finale, donderdag, nummer 14)

Zodra de eerste liedjes voor deze editie van het Songfestival bekend werden gemaakt, was ik niet meteen onder de indruk. Op het moment dat Zwitserland hun inzending koos, had ik zoiets van: als de rest van de liedjes zo slecht is als de nummers die al bekend zijn, wordt Zwitserland mijn favoriet. Gelukkig zijn er daarna nog wel wat goede liedjes bij gekomen, maar ik had Zwitserland inmiddels zo vaak gehoord dat ik het toch leuk bleef vinden. Het resultaat is een derde plek in mijn favorietenlijstje.

4. Denemarken: Anja Nissen – Where I am (tweede halve finale, donderdag, nummer 9)

Zoals ik al zei, waren er in het begin nog niet veel leuke liedjes bekend. Ergens in die periode zei een collega die net zo Songfestivalverslaafd is als ik tegen me dat ze Denemarken leuk vond. Omdat Denemarken over het algemeen meestal hoog scoort bij mij, had ik hoge verwachtingen. En die hebben ze waargemaakt. Ik ging het nummer luisteren en wist meteen dat het bij mij hoog zou komen. Op nummer vier dus.

5. Frankrijk: Alma – Requièm (finale, zaterdag)

Frankrijk is mijn favoriete land ter wereld en het Frans is mijn lievelingstaal. De Franse Songfestivalinzending schept bij mij dan ook altijd hoge verwachtingen, die ze meestal niet kunnen waarmaken. Behalve dit jaar. Het was geen liefde op het eerste gehoor, maar na een paar keer luisteren was ik om. Frankrijk for the win!

IMAG0009.jpg

6. Estland: Koit Toome & Laura – Verona (tweede halve finale, donderdag, nummer 18)

Als je mijn favorieten bekijkt, valt op dat het vaak alleen maar landen uit het westelijke deel van Europa zijn. De enige uitzondering in mijn top 10 van dit jaar is Estland. Die overigens wel weer over een stad zingen die niet in hun eigen land ligt. Ik ben benieuwd wat hen dat gaat opleveren. Wat mij betreft in ieder geval een zesde plek.

7. IJsland: Svala – Paper (eerste halve finale, dinsdag, nummer 13)

De IJslandse inzending kan wat mij betreft zo op MTV komen. Sterker nog, ik vraag me af waarom ze het nog niet opgepakt hebben. Het is een heerlijk nummer dat zo de hitlijsten in kan. Hopelijk denkt de rest van Europa daar ook zo over.

8. België: Blanche – City lights (eerste halve finale, dinsdag, nummer 5)

Over MTV-liedjes gesproken… Toen België hun nummer uitbracht, had ik meteen zoiets van: dit is toch niet geschikt voor het Songfestival? Het klonk zo duister en… apart. Maar na een paar keer bleef het wel hangen. Inmiddels snap ik maar al te goed waarom België een van de favorieten is bij de bookmakers. Nu maar hopen dat Blanche het live ook zo goed doet en dan moet die plek in de top drie geen probleem zijn. En stiekem hoop ik dat ze wint, want dat zou betekenen dat het Songfestival volgend jaar naar België komt en dan kan ik er misschien heen.

9. Zweden: Robin Bengtsson – I can’t go on (eerste halve finale, dinsdag, nummer 1)

Als er één land is dat het goed doet op het Songfestival dan is het Zweden. Ook dit jaar zullen ze vast weer hoog gaan scoren. Het nummer is niet zo leuk als dat van Frans vorig jaar, maar het is wel catchy. Ik ben vooral benieuwd naar de podiumact/

10. Spanje: Manel Navarro – Do it for your lover (finale, zaterdag)

Opvallend veel goede nummers bij de grote zes dit jaar. Maar liefst de helft van hen zit bij mijn tien favorieten. Het Spaanse liedje maakte in eerste instantie niet veel indruk op me. Tot het een paar keer voorbijkwam op televisie en het toch wel lekker dansbaar bleek. Dit gaat vast geen hoge ogen gooien, maar het is leuk voor tussendoor.

Wie is jouw favoriet dit jaar?

4 gedachten over “Songfestival 2017: mijn top 10

  1. Leuk zo’n lijstje! Ik vind dat Italië dus echt een vreselijk lied heeft, zelfde geld voor België. De Italiaan zingt niet mooi vind ik en het Belgische lied vindik heel saai. Misschien dat dat na nog een paar keer horen beter is. Ik vind het lied van Israël leuk, die van Frankrijk trouwens ook wel. Oostenrijk vind ik ook leuk en ogene ook (maar ik vind hun muziek sowieso geweldig). Wat mij opvalt is dat er dit jaar heel veel dance muziek in zit.

  2. Goeie top! Italië is niet mijn winnaar, maar als het wint, vind ik dat niet erg.
    Noorwegen heeft ook een leuk liedje. Zwitserland is altijd al een favoriet van me geweest. Anja Nissen heeft een geweldige stem. Het liedje is mooi, maar het is staat niet in mijn spotify-lijst (hopelijk begrijp je wat ik met deze opmerking bedoel). Frankrijk heeft een leuk liedje, maar is voor een middelmootje. Estland vond ik heel stom, maar nu vind ik het geweldig (heb hem op). IJsland is geweldig. België is een geval apart. Het liedje is geweldig, maar nu ik de rehearsels zie is het enorm gezakt. Zweden vind ik stom. En voor Spanje: Spaans is geen mooie taal, de coupletten zijn saai en de refrein vind ik waardeloos.
    Mijn favorieten zijn: Kroatië (waar ik ook op ga stemmen in de halve finale), Malta (waar ik misschien ook op ga stemmen in de halve finale), Estland, IJsland, België (studio versie), Engeland, Noorwegen en Nederland. De grootste groeier is Albanië, grootste zakker in België.

  3. Mijn favorieten zijn Bulgarije, Spanje, Litouwen, Oekraine, Zwitserland, Noorwegen, Azerbeidjan, Macedonie, Belgie (hoewel het me heel erg doet denken aan All I Want van Kodaline “All I want is nothing more, to hear you knocking at my door” – “All alone in the dangerzone, are you ready to take my hand”), Australie & Wit Rusland. En ik hoop toch dat NL het ook een beetje goed gaat doen (en Portugal wil ik ook even noemen, niet mijn favoriet, maar wel heel speciaal).

Reacties zijn gesloten.